Asociatia Zi de BINE amenajeaza un centru de informare si suport pentru adolescentii dependenti si parintii lor

Publicat: 16.01.2023
Asociatia Zi de BINE amenajeaza un centru de informare si suport pentru adolescentii dependenti si parintii lor

Spatiul va fi amenajat in parteneriat cu Asociatia Romana Anti-SIDA, in cadrul Centrului ARAS Titan

In cadrul Centrului ARAS Titan va fi amenajat un centru de informare si suport pentru adolescenti si parintii lor. Prin proiectul (IN)Dependete al Asociatiei Zi de Bine, realizat in colaborare cu Asociatia Romana Anti-SIDA, va fi construit un spatiu de intalnire si consiliere si totodata, se vor recruta si forma educatori din randul tinerilor si parintilor, pentru a dezvolta o retea de educare si sprijin in acest domeniu. Pana la finalul lunii ianuarie va fi organizat deja un prim grup de suport pentru parintii adolescentilor dependenti, in cadrul caruia acestia vor primi sugestii si solutii despre cum pot sa recunoasca comportamentul tinerilor si cum sa comunice cu ei, pentru a-i ajuta sa depaseasca aceasta perioada din viata lor.

Partenerii strategici ai Asociatiei Zi de Bine, Lidl Romania, Grupul E.ON Romania, UniCredit Bank, carora li se alatura anul acesta si lantul de magazine cu produse de bricolaj Leroy Merlin, vor oferi 35.000 de euro pentru acest proiect.

„In oricare trei clase de liceu de 30-32 de elevi, 3 dintre adolescenti consuma droguri, arata cel mai extins proiect international de cercetare axat pe studiul consumului de substante psihoactive la adolescenti - ESPAD (editia 2019) - realizat impreuna cu Agentia Nationala Antidrog. Aceasta este statistica, pornind de la cazurile de consum cunoscute. Stim insa ca, in realitate, consumul de droguri ia amploare printre tineri, care nu sunt prinsi in statistici dar care isi pun viata in pericol in fiecare zi. Vorbim despre ei cel mai adesea dupa cate un festival sau eveniment mai mare. Ce-ar fi sa vorbim mai des despre o realitate pe care, daca o punem sub tacere, nu inceteaza sa existe? Vorbim si facem. Iar pana la finalul aceste luni, centrul de sprijin pentru adolescenti dependenti si pentru parintii acestora, va fi gata. Partenerii nostri de la ARAS, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu, vor fi si partenerii si ghizii acestor tineri pe un drum intesat cu atat de multe prejudecati, care nu e de fapt altceva decat un strigat de ajutor” au declarat Melania Medeleanu si Luciana Zaharia, fondatoarele Asociatiei Zi de BINE.

Centrul ARAS a fost infiintat pentru a veni in sprijinul persoanelor vulnerabile care consuma droguri, care practica sexul comercial si de asemenea, pentru persoanele care sunt afectate de HIV/SIDA sau au hepatite virale B si C (VHB si VHC), TBC. ARAS a luat fiinta in aprilie 1992 si este una dintre primele asociatii anti-SIDA din Romania si una din primele asociatii non-guvernamentale romanesti aparute dupa anul 1989. Centrul ARAS Titan din Bucuresti a fost primul centru licentiat de servicii sociale al asociatiei. In cele 6 containere pe care le detin, lucreaza o echipa dedicata formata din doi asistenti sociali, doi lucratori sociali, un medic si un asistent medical, in baza unui protocol incheiat cu DGASPC Sector 3 care se reinnoieste la fiecare doi ani.

„Centrul de sprijin pentru tinerii dependenti este esential pentru ARAS si vine intr-un moment foarte potrivit, in care dorim sa ne extindem serviciile, dar nu avem resurse. Prin acest proiect, intregim activitatea pe care o desfasuram in domeniul prevenirii consumului de droguri si al reducerii riscurilor asociate acestuia, mai precis integram in activitatea existenta o componenta esentiala - facilitarea comunicarii tineri-parinti si contribuim la raspunsul dat urgentei de sanatate publica reprezentata de consumul de droguri problematic in randul tinerilor” a adaugat Maria Georgescu, director executiv ARAS.

Cei care doresc sa sustina proiectele realizate de Asociatia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de nastere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirectiona, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza sociala. Mai multe metode de implicare pot fi gasite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.