Cel mai important eveniment dedicat artei din tara il aduce in atentia publicului pe Stefan Popescu (1872-1948), marele pictor-calator al Romaniei

Publicat: 03.10.2022
Cel mai important eveniment dedicat artei din tara il aduce in atentia publicului pe Stefan Popescu (1872-1948), marele pictor-calator al Romaniei

Te cheama Popescu? Ai reducere de 50% la Art Safari!

• Expozitia „Stefan Popescu. Povestea calatoriilor”, curatoriata de Dr. Elena Olariu, este organizata în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti si este cea mai ampla de pana acum din Romania;

• Nu asa de faimos în tara de origine, artistul si-a început cariera în Germania si a trait o mare parte a vietii în Paris, unde si-a desavarsit tehnica si a devenit prieten al lui Constantin Brancusi;

• Franta, Turcia, Maroc, Tunisia, Alger, Elvetia, Italia, Grecia, Iugoslavia, Germania sunt doar cateva dintre tarile pe care le-a vizitat si le-a pictat. Dar si locuri frumoase din Romania, printre care peisaje din Delta, pot fi admirate pe panzele sale la Art Safari, pana pe 11 decembrie, în Palatul Dacia-Romania (Muzeul Municipiului Bucuresti);

• Art Safari ofera o surpriza tuturor celor care poarta numele pictorului - Popescu. Doar pe 5 octombrie, pot achizitiona online bilete cu 50% reducere pentru a vizita expozitiile.

„În cadrul Pavilionului Romanesc, va invitam într-o calatorie superba prin Orientul si Occidentul secolului trecut, posibila prin arta marelui pictor stefan Popescu. Prea putin cunoscut în tara noastra, artistul s-a bucurat de un mare succes în Franta. Remarcabila ramane si participarea sa la trei editii ale Bienalei de la Venetia, dar si faptul ca a fost unul dintre pictorii preferati de Regina Maria, care i-a achizitionat unele dintre cele mai importante lucrari pentru colectia sa” declara Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

„Expozitia dedicata lui stefan Popescu, prin conceptul expozitional si prin scenografia sa foarte speciala, doreste sa readuca în atentia publicului tanar personalitatea unui artist major, care a contribuit decisiv la modernizarea si cresterea valorica a artei romanesti. Expozitia si-a propus sa ofere o serie importanta de picturi realizate de stefan Popescu, în diverse perioade ale creatiei sale, realizate în spatii geografice foarte diferite în care artistul a calatorit. Spectacolul expozitional ofera un balans extrem de echilibrat între dramatismul peisajelor din Occident si stralucirea unica a Orientului”, declara Dr. Elena Olariu, curatorul expozitiei.

Prima calatorie mare a vietii, în Germania

Stefan Popescu pleaca la München, în 1893, unde va studia arta la prestigioasa Akademie der Bildenden Künste pana în anul 1900. Legat profund de miscarea artistica müncheneza, de societatea „Secession”, stefan Popescu se va implica activ în cadrul unor evenimente organizate de aceasta.

În timpul în care a locuit la München, stefan Popescu a continuat sa pastreze legatura cu scriitorul roman C. Dobrogeanu-Gherea si cu stefania Dobrogeanu. Textele scrisorilor, care se regasesc în expozitia de la Art Safari, vorbesc despre miscarile artistice din Germania, despre viata de artist în strainatate si despre aventurile si distractiile de care avea parte.

Înca un artist roman fascinat de Franta

În 1900, stefan Popescu pleaca la Paris, unde traieste 14 ani si unde îsi desavarseste tehnica si îsi dezvolta cunostintele despre arta. În perioadele cand se afla în Paris, se întalneste cu romanii de acolo, joia, la cafeneaua „La Closerie des Lilas” din Cartierul Latin, alaturi de Gheorghe Petrascu, stefan Octavian Iosif, Sextil Puscariu. De asemenea, unul dintre prietenii lui stefan Popescu devine Constantin Brancusi. La Paris, stefan Popescu a debutat cu o expozitie personala în 1904, la Galeria Bernheim Jeune&Fils, un spatiu foarte important pentru exprimarea modernismul plastic european.

Însa în Franta stefan Popescu a pictat mai mult în Bretania (unde obisnuia sa stea si sase luni pe an), marine si arhitectura masiva a monumentelor religioase.

Stabilirea sa temporara în capitala Frantei si calatoriile artistice pe care le realizeaza în aceasta tara nu sunt o noutate pentru romanii din secolul XIX si prima jumatate a secolului XX. Parisul, Barbizonul, sudul Frantei sau Bretania, peisajele urbane sau rurale din aceste zone au fascinat generatii întregi de artisti romani. Înainte de stefan Popescu, demn de remarcat e chiar Nicolae Grigorescu, care picteaza la Barbizon, alaturi de Ion Andreescu si alti importanti pictori francezi. Îl vor urma, dupa cateva decenii, în alte calatorii: Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Eustatiu Stoenescu, Iosif Iser sau Cecilia Cutescu Storck.

Orientul lui stefan Popescu

Pictorul roman a calatorit în special în Nordul Africii si a fost fascinat de lumea descoperita în Maroc, Algeria sau Tunisia.

Într-o scrisoare adresata prietenului sau, savantul Grigore Antipa, aflam ca pictorul roman iubea Marocul pentru viata autentica care-i evoca atmosfera din cartile biblice. Pe strazi admira costumele colorate ale oamenilor, iar în bazare este impresionat de multimea saltimbancilor, a vrajitorilor si a îmblanzitorilor de serpi care atrag în jurul lor grupuri numeroase de curiosi. stefan Popescu devine si el o mare atractie a acestor strazi, în momentul în care se opreste si îsi instaleaza echipamentul special de pictura en plein air („în aer liber”) si începe sa deseneze sau sa picteze cu o rapiditate extraordinara, pentru a surprinde atmosfera plina de viata.

Aceste calatorii sunt alternate cu deplasari prin Elvetia, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania. stefan Popescu este atras în special de stralucitoarea Venetie si de împrejurimile pe care le descopera în jurul magnificului oras, expunand de trei ori si la Bienala organizata la Venetia (în 1924, 1938 si 1942).

Frumusetile Romaniei si viata autentica a taranului

În perioada 1901-1907, artistul încearca sa defineasca un stil romanesc în pictura, inspirat de arta bizantina si de folclor. Deseneaza si picteaza personaje de basm sau alegorii mitologice sau religioase, precum: „Ileana Cosanzeana”, „Cele 12 fete de împarat”, „Fat-Frumos”, „Trei crai de la rasarit”. În 1901, are prima expozitie personala în Romania, la Ateneu, unde expune 85 de lucrari, peisaje din Bretania, Germania si din Romania.

În momentul calatoriilor prin Romania, picteaza si flori, în special carciumarese, crizanteme sau craite, foarte raspandite în tara noastra, care de obicei înfrumusetau casele si curtile taranesti, facand parte. Paleta sa cromatica se modifica substantial si începe sa cuprinda predominat galben, albastru si verde, culori bogat valorate si întinse în tuse mari de penel.
Dupa Primul Razboi Mondial se hotaraste sa ramana definitiv în tara pentru a contribui la dezvoltarea artei autohtone si calatoreste în Ardeal. Tot dupa razboi, din anul 1922, începe sa picteze la Balcic si la Turtucaia, descoperind si frumusetea salbatica a peisajului de la Cap Caliacra. stefan Popescu este si primul artist din Romania care se lasa inspirat si de peisajele industriale, furnalele sumbre, pictate la Resita, le va expune la Salonul Oficial de la Bucuresti, în anul 1927.

Pentru întreaga sa activitate culturala, în 1923, statul roman îl decoreaza cu Coroana Romaniei, în grad de Comandor, împreuna cu Jean Alexandru Steriadi, Theodor Pallady si Gheorghe Petrascu. Pentru atasamentul sau fata de cultura franceza, stefan Popescu primeste, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler, acordata de statul francez.

Te cheama Popescu? Ai reducere de 50% la Art Safari!

Art Safari ofera 50% reducere la bilete timp de o zi - 5 octombrie - tuturor celor care poarta numele de familie Popescu. Reducerea se aplica la biletele full access în Art Safari, valabile atat în Pavilionul Romanesc, care gazduieste expozitia dedicata lui Stefan Popescu, cat si în Pavilionul International, unde poate fi vazuta cea mai valoroasa expozitie de arta de pe teritoriul Romaniei, adusa de la Victoria and Albert Museum, Londra. Biletele pot achizitionate pe site-ul Art Safari https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro.


Program de vizitare Art Safari

• Joi-duminica - 12:00-21:00
• Night Tours – 22:00-1:00 (vineri si duminica)
• Palatul Dacia-Romania (Muzeul Municipiului Bucuresti), strada Lipscani nr. 18-20, Bucuresti, 23 septembrie-11 decembrie 2022

 

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.