Cum vrem sa arate Romania in 2050?

Publicat: 16.09.2022
Cum vrem sa arate Romania in 2050?

Summitul Rethink Romania, primul eveniment international din Romania care vizeaza transformarea Educatiei si Demografiei

• 35,3 mii de elevi au abandonat scoala în 2018-2019
• 42% dintre elevii romani sunt analfabeti functional
• Daca am avea cu 5% mai multi absolventi de facultate, PIB-ul Romaniei ar creste cu 3,6% în 14 ani
• 36 din 42 de judete din Romania au mai multi pensionari decat tineri
• Numarul romanilor care au absolvit cel putin o facultate si care locuiesc în alta tara a crescut cu 144% fata de 2008
• Peste 100.000 de copii au cel putin un parinte care locuieste într-o alta tara
• Cel putin 17% dintre romani au ales sa paraseasca tara

Pe 15 si 16 septembrie, la Poiana Brasov, a avut loc Summitul Rethink Romania 2050 – Capitolul 1 - Reconstruim educatia. Reconfiguram demografia - primul eveniment international din Romania care vizeaza transformarea Educatiei si Demografiei. Experti internationali si locali, antreprenori, decidenti, jurnalisti, formatori de opinie si reprezentanti ai societatii civile au contribuit la formularea de solutii, în cadrul discutiilor din paneluri si a atelierelor de co-creare.

Printre invitatii la Summit s-au numarat: Prim-ministrul Nicolae Ciuca (interventie live online), Vicepresedintele Comisiei Europene, Comisarul European pentru Promovarea modului de viata european, Margaritis Schinas (interventie live online), Sandra Pralong, Consilier de Stat, Administratia Prezidentiala, Primarul Municipiului Brasov Allen Coliban, Prof. Dr Ray F. Iunius, CEO Winsedswiss Education Group, Profesor la Facultatea de Business si Economie a Universitatii din Lausanne, Elvetia, Gintaras Steponavičius, Director (CEE +) pentru Cormack Consulting Group, fost Ministru al Educatiei în Lituania, Louka Parry, CEO si fondator The Learning Future, learning strategist and education futurist, Minh-Huy Lai, COO, Generation Europe & David Timis, Global Communications Manager Generation.

Presedintele Rethink Romania Dragos Anastasiu a explicat care e motivatia care a stat la baza acestei initiative: “Au trecut mai mult de 30 de ani de la Revolutia din 1989, punctul de plecare al noii Romanii. S-au întamplat multe lucruri bune în acest interval, dar simtim ca era loc de mai bine. Astazi, populatia este în scadere, iar sistemul de educatie romanesc are nevoie de o reforma profunda. Ne dorim o altfel de Romanie pentru urmatorii 30 de ani, o Romanie în care cetatenii sai, dar mai ales tinerii, sa iubeasca sa traiasca. Credem ca este nevoie sa transformam mentalitatile care au generat ceea ce suntem azi. Trebuie sa avem mai multa încredere unii în altii, sa ne pese si sa descoperim cuvantul <<împreuna>>. Pentru a ajunge acolo în 2050, avem nevoie de transformari, iar transformarile reale pot fi facute doar prin colaborare si incluziune. Asta face Rethink Romania: prin acest Summit, adunam la Poiana Brasov oameni care pot conduce schimbarea în educatie si demografie prin idei si dialoguri incluzive si vizionare”.

“Ma bucur sa fiu alaturi de dumneavoastra, asa cum ma bucur de fiecare data sa particip la evenimente si sa sustin activitati promovate de oameni care vor binele Romaniei. Cand ma uit în jur, vad normalitatea unei societati democratice, întemeiata pe dialog constructiv si buna-credinta. Reforma educatiei si echilibrarea demografica a Romaniei, alaturi de mentinerea si dezvoltarea valorilor democratiei occidentale si a statului de drept sunt prioritatile strategice de grad zero pentru Romania. Sunt convins ca prin intermediul dezbaterilor pe care le veti avea în cadrul acestui eveniment veti contribui substantial cu multe solutii adecvate si realiste pentru toate aceste probleme. Le astept cu interes pentru a le analiza si pentru a le integra în politicile guvernamentale specifice, deja demarate. Am mari asteptari de la dumneavoastra si de la Rethink Romania. Doar cu astfel de initiative, multiplicate în toate domeniile de interes ale unei societati moderne, Romania se poate schimba în bine. Trebuie sa ne schimbam modul în care gandim politicile majore si obiectivele nationale pe termen lung. Acest eveniment este un punct de plecare foarte bun si am convingerea ca vom reusi împreuna sa producem schimbarea pe care vrem sa o vedem în viata noastra”, a declarat Prim-ministrul Romaniei, Nicolae Ciuca.

“Suntem onorati sa fim aici la Brasov gazda acestui eveniment, care cred ca asaza fundatia si viziunea de dezvoltare pana în 2050 pentru Romania. Traim într-o tara cu mari probleme în ceea ce priveste abandonul scolar, avem pe platforma Rethink datele de la care ar trebui sa începem orice discutie: sunt zeci de mii de elevi care renunta la scoala. Din pacate nu prea avem cifre si stim multe despre abandonul profesorilor care parasesc sistemul de educatie. Avem nevoie de predictibilitate, avem nevoie de un cadru coerent si avem nevoie de o prioritizare reala în actiuni concrete a educatiei. Noi suntem o comunitate care pune educatia pe prim plan, dar suntem si o comunitate deschisa – daca vreti sa facem proiecte pe educatie, veniti la Brasov sa le pilotam. Avem deja un model de succes la scoala profesionala Kronstadt, vrem sa extindem modelul acesta si sa-l dezvoltam într-un campus de învatamant dual”, a declarat Allen Coliban, primarul municipiului Brasov.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Comisarul European pentru Promovarea modului de viata european, Margaritis Schinas, a avut de asemenea o interventie live la Summit-ul Rethink Romania: “Migratia, educatia, securitatea si sanatatea sunt directiile de politici publice care vor modela Europa in 2050. Nu pot prezice cu exactitate cum va arata Europa în 2050 sau daca modelul Uniunii Europene va fi sustenabil pana atunci, dar ceea ce pot face este sa intuiesc ca în cel mai bun scenariu, daca ceea am dezvoltat în aceste patru arii cheie va fi pus în aplicare, nu avem de ce sa ne temem. Am demonstrat ca Europa e mai puternica decat inamicii ei. Am fost zguduiti, dar nu ne-am prabusit si Europa continua sa fie cea mai mare piata a lumii, epicentrul global al soft power, o uniune a democratiilor, unde minoritatile vor fi protejate, unde locurile de munca vor fi asigurate, cu sisteme de educatie si sanatate universale si gratuite pentru toti. Vom continua sa fim garantii drepturilor omului. O parte dintre aceste lucruri se regasesc si în alte parti ale lumii. Dar toate, împreuna, se regasesc doar în Europa. si avem motive întemeiate sa credem ca pana în 2050 vom mentine si continua sa protejam aceasta mostenire valoroasa”.

Pentru ca nu putem construi viitorul fara copii prezentului, pe scena au urcat Cristina si Victor, doi tineri care reprezinta Board-ul Copiilor, structura creata si sustinuta de UNICEF:

Cristina, 17 ani: “Cu ocazia acestui Summit, am fost întrebata pentru prima oara: Ce schimbare te-ar face sa vrei sa ramai în Romania? Pentru 2050, îmi doresc un sistem educational care sa promoveze utilizarea imaginatiei. Îmi doresc ca profesorii nostri sa fie flexibili, sa îmbratisam metode de învatare non-formala, sa întelegem concepte, fiecare în felul lui si nu doar sa memoram, îmi doresc sa vad analogii cu situatii din viata reala.”

Victor, 15 ani: „Fiecare copil este unic si fiecare copil se remarca prin inteligenta, bunatatea si curajul sau. Fiecare copil este diferit, iar aceasta diversitate este esentiala pentru societatea noastra, iar noi trebuie s-o acceptam si s-o promovam. Curiozitatea este o calitate a elevului, pe care sistemul educational din pacate nu prea pune accentul. La acest moment, avem mase educate, nu oameni educati. Cred ca o parere a unui copil poate fi la fel de valoroasa ca a unui adult. Tocmai de aceea, vocea noastra trebuie auzita, dar mai ales ascultata. Multi spun ca noi copiii suntem viitorul, dar noi suntem si prezentul. stim ce vrem sa învatam si vrem sa contribuim în comunitatile noastre.”

Rethink Romania reuneşte antreprenori, profesionisti, inovatori, entuziasti în domeniile lor de activitate:

Andy Szekely (Bootcamp University), Avi Cicirean (BrandMinds), Bogdan Radulescu (Untold Festival), Cristina Chiriac (Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin), Cristina Gheorghe (Institutul Dezvoltarii Personale), Calin Ile (Federatia Industriei Hoteliere din Romania), Daniela Nemoianu (Nemoianu Consulting), Dorin Bodea (Result Development), Dragoş Petrescu (City Grill), Elena Lotrean (scoala Finlandeza din Sibiu), Florin Jianu (CNIPMMR), Felix Tataru (GMP Group), Felix Patraşcanu (FAN Courier), Marius Ghenea (Catalyst Romania), Ovidiu Şandor (Mulberry Development), Simona Baciu (Transylvania College), Virgil Stanescu (SportsHub), George Leca (Asociatia Pentru Valori în

Educatie), Dragoş Anastasiu (Eurolines Group si Presedinte rethink Romania) si mulţi altii. Aripa Young a think tank-ului este coordonata de Roxana Chiritoiu si îi are în componenta pe Alexandra Diala, Andreea Ciora, Laura Mîrza, Catalina Uruc si stefan Matei.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.