DESCHIDEM SCOALA, proiectul de educatie care ajuta copiii din mediile vulnerabile, a ajuns la a doua editie

Publicat: 14.04.2022
DESCHIDEM SCOALA, proiectul de educatie care ajuta copiii din mediile vulnerabile, a ajuns la a doua editie

Elevii claselor a V-a si a VI-a din 16 scoli din judetele Giurgiu, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila si Galati vor recupera pierderile la materiile Limba Româna si Matematica prin proiectul de educatie „Deschidem scoala”, initiat de Kaufland România si Asociatia pentru Responsabilitate Sociala Plan B. Proiectul se desfasoara pâna la finalului anului scolar 2022.

Aflat la a doua editie, „Deschidem scoala” este dedicat copiilor din mediile vulnerabile care, din cauza situatiei pandemice si a lipsei dotarilor tehnice, au avut întreruperi în procesul de învatare si au suferit pierderi scolare importante.
Conform datelor oficiale, la Evaluarea Nationala de anul trecut, peste 37% dintre copiii din mediul rural au avut medii sub 5, în timp ce mai putin de 4% au luat peste 9. În acelasi timp, procentul abandonului scolar este în prezent, în România, de 15,6%, cel mai mare procent fiind în mediul rural, unde 26% dintre elevi nu mai vin la cursuri.
Proiectul educational „Deschidem scoala” este gândit în jurul a 3 directii de actiune: digitalizarea scolilor vizate, predarea materiei printr-o metoda accelerata incluziva, consiliere psihologica.
Cele 16 scoli cuprinse în proiect sunt dotate cu echipamente tehnice performante (tabla interactiva, videoproiector, laptop, sistem audio), care fac predarea materiei mult mai atractiva si mai eficienta pentru elevi. De asemenea, copiii beneficiari primesc seturi de rechizite care sa-i ajute în procesul de asimilare a informatiilor. În paralel cu învatarea materiei, acestia au parte si de consiliere psihologica, în perspectiva reducerii absenteismului si a abandonului scolar.
„Deschidem scoala” a ajuns la a doua editie, dupa ce, în perioada iunie-august 2021, 800 de elevi din ciclul primar din 15 scoli din sud-estul tarii au beneficiat de 300 ore remediale pentru materia Comunicare în Limba Româna, precum si de sprijin psihologic si emotional, în urma desfasurarii a 45 de ore de consiliere psihopedagogica. Rezultatele înregistrate ale primei editii sunt dezvoltarea interesului pentru participarea activa la lectii, diminuarea absenteismului, însusirea de cunostinte si recuperarea lacunelor scolare.
„Ne-am bucurat de rezultatele obtinute în 2021 si am decis continuarea proiectului «Deschidem scoala» si chiar extinderea catre 2 materii, pentru a sprijini elevi si profesorii din mediile rurale. Pentru Kaufland România asigurarea accesului la educatie este o prioritate si vom investi mereu în proiecte ce vizeaza sanse egale si prevenirea abandonului scolar”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
„Situatia elevilor din zonele vulnerabile este crunta, sunt diferente foarte mari între rural si urban, ceea ce se va traduce în costuri importante pentru societatea româneasca. Educatia este un domeniu prioritar pentru Asociatia Plan B, de aceea ne bucuram ca proiectul «Deschidem scoala» a reusit la prima editie, în 2021, sa aduca schimbari în comunitatile vizate, elevii demonstrând în evaluarile ulterioare ca au recuperat lacunele la învatatura. O contributie importanta pentru aceste rezultate au avut-o dotarea scolilor cu echipamente tehnice si activitatile interactive realizate pe baza acestora. În acest an, editia a doua a proiectului «Deschidem scoala» se adreseaza elevilor de gimnaziu si are ca scop sprijinirea lor în perspectiva examenelor de Evaluare Nationala”, a declarat Raluca Costache, Project Manager Asociatia PLAN B.
Institutiile de învatamânt în care se desfasoara a doua editie a proiectului „Deschidem scoala” sunt: scoala Gimnaziala „Marin Gh. Popescu” din localitate Gogosari, scoala Gimnaziala nr. 1 din localitatea Fratesti – judetul Giurgiu; scoala Gimnaziala din localitate Sarulesti, scoala Gimnaziala nr. 1 din localitatea Razvani – judetul Calarasi; scoala Gimnaziala nr.1 din localitatea Cavadinesti, scoala Gimnaziala „Sfântul Nicolae” din localitatea Liesti – judetul Galati; scoala gimnaziala din localitatea Nufaru, scoala Gimnaziala „Mihai Bravu” din localitatea Mihai Bravu – judetul Tulcea; scoala Gimnaziala „Bordei Verde” din loc. Bordei Verde, scoala Gimnaziala „Ciresu” din localitatea Ciresu – judetul Braila; scoala Gimnaziala „Spiru Haret” din localitatea tandarei, scoala Gimnaziala „Vladeni” din localitatea Vladeni – judetul Ialomita; scoala Gimnaziala nr.1 din localitatea Dobrotesti; Liceul tehnologic „Andrei saguna” din localitatea Botoroaga – jud. Teleorman; scoala Gimnaziala nr.1 din localitatea Comana, scoala gimnaziala nr. 1 din localitatea Poarta Alba – judetul Constanta.
Un scurt video de prezentare a campaniei este disponibil la acest link:
https://www.youtube.com/watch?v=5am-58qmaBc

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.