Liceenii nu vor sustine toate probele la Bacalaureat

Publicat: 16.03.2022

Peste 110 000 de elevi si-au echivalat proba de Competente Digitale de la Bacalaureat cu ECDL, pana în 2021. Liceenii care obtin ECDL PROFIL BAC nu mai sustin aceasta proba. La fel, elevii care detin certificari internationale de limbi straine au posibilitatea sa nu mai dea proba de Competente lingvistice.

Peste 110 000 de elevi si-au echivalat proba de Competente Digitale de la Bacalaureat cu ECDL, pana în 2021. Liceenii care obtin ECDL PROFIL BAC nu mai sustin aceasta proba. La fel, elevii care detin certificari internationale de limbi straine au posibilitatea sa nu mai dea proba de Competente lingvistice.
Astfel, competentele lor sunt recunoscute la standarde internationale. Mai mult, oricine se înscrie în programul international ECDL în perioada urmatoare are sansa de a castiga o tableta.

Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care doresc sa echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu certificarea internationala ECDL/ ICDL.
ECDL/ ICDL este cel mai raspandit standard global de certificare a competentelor digitale, recunoscut în peste 100 de tari de pe toate continentele lumii.

Peste 80% dintre cei cu varste între 15 si 24 de ani sunt online în întreaga lume. Acest fapt lasa impresia falsa cum ca, avand acces la tehnologiile digitale, oamenii, în special tinerii, învata automat si cum sa le foloseasca eficient. În Romania, doar 50% dintre tineri aveau competențe digitale de baza sau mai înalte, conform Eurostat. Ultimul raport DESI plaseaza din nou Romania pe ultimul loc în UE la indicele economiei si societatii digitale. Oamenii risca sa fie victime ale extinderii decalajului competentelor digitale, din cauza slabei constientizari a aptitudinilor digitale reale.
Exista o diferenta majora între cum ne autoevaluam nivelul de abilitati IT si rezultatele obtinute dupa teste practice, diferența care se regasește inclusiv în țari cu economii mai dezvoltate și un nivel crescut al competențelor digitale, conform studiilor ECDL.

Alfabetizarea digitala, la fel ca alfabetizarea conventionala, reprezinta ceva ce trebuie învatat si validat, iar absolventii de liceu trebuie sa îsi dovedeasca aptitudinile de literatie digitala, pentru a putea face fata cerintelor actuale ale societatii si economiei digitale.
Este evident acum ca orice investitie în tehnologie pentru scoli poate fi eficienta doar daca este dublata de programe relevante de dezvoltare a competentelor digitale pentru profesori si elevi.
Programele internationale de certificare, precum ECDL, care este deja implementat în scoli din întreaga lume, sunt esențiale pentru constientizarea si validarea propriilor aptitudini digitale reale, pentru obținerea sau pastrarea unui loc de munca, a unui venit mai mare sau accesul la un program de studiu performant.

ECDL ofera o metoda clara, standardizata si continuu actualizata de dezvoltare si probare corecta a competentelor digitale.
Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care, pe langa dezvoltarea portofoliului personal, doresc sa îsi echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului. Pana la Bacalaureatul trecut, peste 110 000 de liceeni au beneficiat de aceasta oportunitate, sustinand un BAC mai relaxat, cu mai mult timp de pregatire pentru alte materii.
Dovedirea competentelor digitale, încrederea în propriile abilitati si aplicarea acestora în practica pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari la standard recunoscut international.

ECDL ROMANIA reafirma importanta competențelor digitale validate, certificarea acestora reprezentand o solutie pentru eliminarea decalajului digital din Romania.
Dezvoltarea aptitudinilor IT reale si certificate joaca un rol critic în revigorarea economiei Romaniei, prin educarea unei forțe de munca inovatoare și minimizarea diviziunii digitale, fiind parte integranta din succesul înregistrat prin promovarea unei creșteri inteligente, susținute și inclusive.

Toate persoanele din Romania care se vor înscrie în programul de certificare IT ECDL începand cu 1 februarie pana la finalul lunii mai, vor intra automat în Tombola ECDL Clickstiga, avand sansa ca, lunar, sa castige o tableta. Înscrierea se poate face la oricare dintre Centrele de Testare Acreditate ECDL din Romania.

ECDL în educatie:
• Liceenii pot echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.
• Cadrele didactice din învatamantul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile daca obtin una dintre certificarile ECDL PROFIL DIDACTIC.
• ECDL include si module de certificare IT pe competente digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare în Python si gandire algoritmica), 3D Printing (modelare si imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.
• Utilizarea tehnologiilor de modelare si imprimare 3D a fost aprobata de Ministerul Educatiei ca disciplina optionala în liceu.

ECDL / ICDL – standardul international pentru competente digitale

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL în Romania, cu o retea de peste 800 de centre de instruire si testare acreditate pe întreg teritoriul tarii. Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitațile IT prin intermediul Permisului ECDL.

ECDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, în educatie si la nivelul societatii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.
Calitatea si reputatia ECDL sunt construite pe 20 de ani de experienta în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ECDL se bazeaza pe inovarea continua în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si aderarea consecventa la standardele ECDL de asigurare a calitații.

Contact: marketing@ecdl.ro, 021 316 99 22, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.