Profesori romani si ucraineni, uniti pentru educatia elevilor refugiati in Romania

Publicat: 15.12.2022
Profesori romani si ucraineni, uniti pentru educatia elevilor refugiati in Romania

„Predarea si invatarea in vremuri dificile”

British Council, in parteneriat cu UNICEF in Romania si Organizatia Internationala pentru Migratie, organizeaza in perioada 16-18 decembrie cursul „Predarea si invatarea in vremuri dificile”. Acest curs se adreseaza atat profesorilor romani ce predau elevilor ucraineni refugiati in tara noastra, cat si profesorilor ucraineni ce isi desfasoara activitatea in Romania. Prin workshopuri specializate si introduceri in teme precum gestionarea comportamentelor dificile ale elevilor ce au trait trauma razboiului, cei 71 de profesori ucraineni, romani si bulgari vor fi ajutati sa invete cum sa recunoasca problemele emotionale ale copiilor refugiati si cum sa isi faca orele de curs mai primitoare pentru totii elevii.

Context:
Elevii ucraineni veniti in Romania se afla in situatii diverse privind accesul la educatie, cei mai multi dintre ei urmand cursurile scolii ucrainene online. Doar unu din 10 copii refugiati este inscris intr-o scoala sau gradinita din sistemul nostru de invatamant, de cele mai multe ori in calitate de „audient”. O parte dintre elevii ucraineni beneficiaza fie de cursurile hub-urilor educationale infiintate de profesori ucraineni in Romania, fie de activitatile didactice si extracurriculare oferite de diferite centre educationale create de organizatii non-guvernamentale.

In toate aceste circumstante, insa, copiii ucraineni au nevoie de sprijin emotional, intrucat intampina numeroase probleme ce ingreuneaza predarea si invatarea, de la bariera lingvistica dintre ei si profesori, la anxietate, teama si incertitudine continua legata de situatia de acasa. Profesorii, pentru a inlesni integrarea elevilor ucraineni in sistemul de invatamant romanesc, trebuie sa poata gestiona dificultatile intampinate, in primul rand prin recunoasterea lor, iar apoi prin aplicarea unor metode pedagogice si psihologice adaptate dispozitiei emotionale a „copiilor cu traume, speriati de razboi si impuscaturi”, dupa cum a precizat una dintre doamnele profesoare participante la aceasta editie a cursului, atunci cand a fost intrebata care sunt problemele carora trebuie sa le faca fata in relatia directa din clasa.

In luna octombrie organizatiile partenere au oferit deja cursul pentru 45 de profesori care au apreciat necesitatea acestuia. Iata doua dintre marturiile profesorilor ucraineni participanti: „Numele meu este Natalyia. Sunt din Herson. Am ajuns in Romania in mai. Iar de la inceputul lui iunie predau engleza intr-un hub al copiilor ucraineni din Bucuresti si tin lectii online la o scoala ucraineana. Aici am intalnit pentru prima data copii care nu vor sa faca nimic din ce include comunicarea cu alte persoane din jurul lor. Ei asteapta sa se intoarca acasa. Am inteles ca acest lucru este cauzat de trauma, dar nu am avut nicio idee despre cum sa gestionez asta. In timpul cursului, am invatat despre caracteristicile fizice ale creierului uman, despre impactul lor asupra reactiilor si despre modalitati de a gestiona diferite tipuri de comportament cauzat de trauma. Mentorii si colegii mei si-au impartasit experientele, ceea ce este util si pentru elevii mei.”

„Numele meu este Bohdana si in prezent predau elevilor ucraineni din Romania. Copiii sunt viitorul Ucrainei si acest curs ajuta prin formarea profesorilor pentru a pastra acest viitor.”

Despre curs:
„Predarea si invatarea in vremuri dificile” este un curs ce deserveste un dublu scop. Pe de o parte, acesta faciliteaza accesul la educatie si subliniaza nevoia de sprijin acordat tuturor copiilor, in special acum, cand contextul extern ingreuneaza fara doar si poate procesul educational. Pe de alta parte, el favorizeaza integrarea tuturor copiilor ucraineni in Romania si evidentiaza felul in care oferirea suportului emotional este primordiala, in cazul elevilor refugiati, ce si-au parasit tara natala, fugind din calea razboiului. Astfel, principalele obiective ale cursului sunt relevate prin fuziunea dintre suportul garantat tuturor copiilor in procesul de invatare si integrarea acestora in Romania, atat din punct de vedere educational, cat si din punct de vedere social. El este o initiativa a British Council si a fost organizat in diferite zone ale lumii afectate de conflicte sau in tari care gazduiesc refugiati (cel mai recent in Polonia).

Cei 71 de profesori care vor urma acest curs intensiv de 30 de ore vor invata:
• cum sa creeze un mediu de invatare care sa ia in considerare trauma elevilor;
• cum sa gestioneze comportamentele dificile ale copiilor, atat romani cat si ucraineni, care ar putea fi un raspuns al acestora la traume;
• cum sa faca lectia si sala de clasa mai primitoare pentru copiii refugiati.

Cursul se va desfasura in perioada 16-18 decembrie 2022 la Bucuresti. Dintre cei de 71 de profesori care vor participa la curs, 19 provin din Bucuresti, 50 din alte 18 judete din intreaga tara, iar 2 din Bulgaria. Acestia sunt reprezentanti ai diferitelor entitati educationale nationale, de la inspectorate scolare la scoli gimnaziale si gradinite, dar si ai organizatiilor non-guvernamentale ce sprijina refugiatii ucraineni, si chiar ai hub-urilor educationale infiintate de profesori ucraineni in Romania.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.