Romania, pe ultimul loc in UE la procentul persoanelor care invata si dupa finalizarea studiilor. Impactul educatiei continue asupra creierului

Publicat: 23.09.2022
Romania, pe ultimul loc in UE la procentul persoanelor care invata si dupa finalizarea studiilor. Impactul educatiei continue asupra creierului

Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana la procentul persoanelor care continua sa invete dupa finalizarea studiilor. Potrivit unui studiu Eurostat din anul 2020, doar 1% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani urmasera cursuri de dezvoltare personala sau profesionala in ultimele patru saptamani anterioare prelucrarii datelor, de doua ori mai putin decat bulgarii si de noua ori sub media europeana.

La polul opus, printre tarile europene unde exista un interes crescut pentru educatia continua se numara Suedia (28.6%), Elvetia (27.6%) si Finlanda (27.3%).

„invatarea continua este un proces care are doar efecte benefice asupra starii noastre psihice si, implicit, a creierului. Atunci cand incercam sa invatam lucruri noi, creierul nostru se modifica nu doar la nivel de structura fiziologica, iar aici putem vorbi de crearea de noi conexiuni sinaptice, ci si la nivelul starii psihice, acolo unde apar schimbari pozitive precum eliberarea de dopamina si serotonina (hormonii fericirii), cresterea stimei de sine si a motivatiei si imbunatatirea rezervei cognitive,” afirma Laura Craciun, psiholog in cadrul Clinicii Neuroaxis.

Transformarea procesului educational cu ajutorul noilor tehnologii

Unele dintre cele mai mari companii din lume au reusit sa stimuleze implicarea in procesul de invatare, atat a clientilor cat si a proprilor angajati, folosind operatiuni gamificate.

„Prin intermediul operatiunilor gamificate, Microsoft a reusit sa creasca implicarea proprilor angajati de 3.5 ori. Un alt exemplu foarte bun de companie care foloseste cu succes procese gamificate este Duolingo, aplicatia de invatare a limbilor straine care este folosita in prezent de peste 300 de milioane de utilizatori,” afirma Gabriela Carata, Product Manager mindclass.

in educatie, gamificarea reprezinta aplicarea elementelor si tehnicilor dintr-un joc (cum ar fi punctele acumulate, competitia cu ceilalti si inregistrarea scorurilor) in diverse procese, cu scopul de a influenta comportamentul consumatorilor, al angajatilor sau al altor grupuri de persoane care participa la „joc”, de a spori angajamentul in procesul educational si, implicit, de a creste nivelul de cunostinte acumulate.
Elemente comune ale gamificarii:
• Progresul: adesea reprezentat de „insigne" care reprezinta realizari
• Bunuri virtuale: obiecte sau puteri speciale pe care jucatorii le pot obtine prin schimbul unui anumit tip de moneda virtuala
• Interactiuni: pentru a incuraja munca in echipa si crearea de retele sociale
• Deblocarea continutului: motiveaza un utilizator sa finalizeze un anumit nivel pentru a debloca continut suplimentar
• Constrangeri: termene limita care ii motiveaza pe oameni sa actioneze in anumite intervale de timp
mindclass, platforma de e-learning care reinventeaza experienta invatarii

Dezvoltata de High-Tech Systems & Software, in urma unei investitii de 200.000 de euro, mindclass este o platforma de e-learning care promite sa redea cursantilor bucuria de a invata, folosind elemente de gamificare aplicate procesului educational, invatare bazata pe scenarii de viata sau invatare bazata pe storytelling, unde angajatii pot sa conduca intriga, utilizand totodata in modulele de invatare tehnologii precum Inteligenta Artificiala, Realitate Augmentata si Realitate Virtuala.

„Credem ca oamenii invata cel mai bine indraznind sa experimenteze. mindclass este o platforma care permite utilizatorului sa testeze mai multe tactici de acumulare de cunostinte, utilizand tehnologii si tipuri de redare a informatiei dovedite ca dand cele mai bune rezultate in procesul de invatare. Astfel, dincolo de componenta de gamificare, mindclass poate genera foarte usor cursuri video integrate cu AI, punand la dispozitia utilizatorilor un catalog de avataruri customizabile care verbalizeaza cursurile in peste 30 de limbi, inclusiv limba romana. Toate materialele contin si subtitrari care insotesc partea video in limba selectata, cursantul avand astfel posibilitatea de a asculta si, in acelasi timp, de a vizualiza informatia, avand parte de un proces integrat de invatare,” adauga Product Managerul mindclass.

Platforma mindclass se adreseaza atat companiilor cat si mediului universitar, oferind totodata administratorilor informatii importante despre parcurgerea continutului, in acelasi timp lasandu-le acestora optiunea de a verifica prin teste nivelul de cunostinte acumulate si de a oferi atestate, certificate sau diplome cu semnatura digitala.

„Peste 22.000 de utilizatori din sase tari folosesc deja mindclass, insa in perioada urmatoare ne dorim ca acest numar sa creasca accelerat, motiv pentru care vom promova platforma atat in toate cele 11 tari in care htss este prezent cu produsele sale, precum si pe alte piete in care ne pregatim sa intram. Dincolo de obiectivele ce tin de departamentele financiar si business planning, ne mai dorim un lucru si anume ca mindclass sa-i ajute pe romani sa descopere un alt mod de a invata, acela nascut din curiozitate sincera si nu din obligatie, asa cum am fost obisnuiti prea multi dintre noi, pentru prea mult timp,” completeaza Gabriela Carata.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.