Scoala Gimnaziala ”Veronica Micle” Iasi, Salvati Copiii amenajeaza spatii adecvate unde se vor desfasura activitati recreativ-educationale cu 38 de copii ucraineni institutionalizati, integrati în sistemul de învatamant romanesc

Publicat: 13.07.2022
Scoala Gimnaziala ”Veronica Micle” Iasi, Salvati Copiii amenajeaza spatii adecvate unde se vor desfasura activitati recreativ-educationale cu 38 de copii ucraineni  institutionalizati, integrati în sistemul de învatamant romanesc

Salvati Copiii Romania deschide la Iasi primul Centru de consiliere si informare pentru familiile refugiate din Ucraina

Ca sa îsi protejeze copiii, Eva si Zlata, surori gemene si Polina, fata mai mare, Elena a decis sa rezilieze contractul pentru locuinta pe care abia si-o cumparasera în Odesa. Cand a început razboiul, ea si sotul ei si-au pierdut locurile de munca si nu au mai reusit sa acopere rata lunara. Au lasat totul în urma, iar de pe 11 mai locuiesc în Centrul de tranzit eGros Iasi. Astazi, familia este inclusa în programul de asistenta umanitara al Salvati Copiii Romania.

Iasi, 13 iulie 2022: Organizatia Salvati Copiii Romania anunta deschiderea primului Centru de consiliere si informare pentru familiile refugiate din Ucraina, la Iasi. Totodata, la scoala Gimnaziala ”Veronica Micle” Iasi, Salvati Copiii amenajeaza spatii adecvate unde se vor desfasura activitati recreativ-educationale cu 38 de copii ucraineni institutionalizati, integrati în sistemul de învatamant romanesc. Copiii sunt cazati la Centrul de Servicii Sociale Bucium, al DGASPC Iasi, alaturi de alti 5 copii mai mici, cei 9 îngrijitori ai lor si de cei 9 copii ai acestora.

Începand cu data de 9 mai, cei 52 de copii din Centrul de Servicii Sociale Bucium primesc zilnic sprijinul Salvati Copiii. În total, 3.123 de copii si 5.723 de adulti au primit asistenta umanitara complexa, prin echipele Organizatiei Salvati Copiii, la nivelul judetelor Iasi si Vaslui, de la începutul invaziei militare din Ucraina.

Cei 38 de copii cazati la Centrul de Servicii Sociale Bucium provin din sistemul de protectie a copilului din Ucraina - Institutia Municipala de Asistenta Sociala a Copiilor si Familiilor „Casa Buna” a Consiliului Regional Dnipropetrovsk, iar acum sunt înscrisi la scoala Gimnaziala ”Veronica Micle”, Iasi, în cadrul grupelor de prescolari, ciclul primar si gimnazial. Activitatea face parte din programul de sprijin al Salvati Copiii, în parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si Centrul de Servicii Sociale Bucium. În cadrul acestui demers, se are în vedere sustinerea copiilor în continuarea parcursului educational prin intermediul activitaţilor interculturale şi educative derulate în spiritul respectului faţa de diversitate, încrederii şi înţelegerii, a solidaritaţii şi a toleranţei reciproce. Spatii prietenoase se pregatesc, de asemenea, în Centrul Bucium, pentru desfasurarea de activitati educationale.

Salvati Copiii a amenajat în incinta eGros - centrul de tranzit pentru refugiati – un spatiu prietenos destinat copiilor, pentru activitati recreative. Pana în prezent, aici s-au desfasurat activitati recreative cu 443 de copii si 969 de adulti, care au beneficiat de consiliere informationala, suport material si tichete sociale.

În perioada 4 - 8 iulie, 32 de copii au participat la Tabara de vara organizata la Arca lui Noe, mini-ferma si parc de joaca în Barnova-Iasi, cu sprijinul Salvati Copiii.

„La patru luni de la începerea razboiului la scara larga, constatam o nevoie crescuta de a sprijini persoanele care doresc sa se stabileasca pentru o perioada mai lunga în Romania. Ele au nevoie în special de informatii, îndrumare si consiliere pentru a accesa drepturile si serviciile disponibile pentru ei, cum ar fi accesarea sistemului de învatamant, a serviciilor medicale, a locurilor de munca sau a serviciilor de consiliere emotionala”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Organizatia Salvati Copiii este prezenta la punctul de trecere a frontierei din Sculeni (Iasi) si Tabara de tranzit Husi (Vaslui), evaluand constant nevoile si oferind asistenta umanitara. Echipele de teren ale organizatiei asigura produse de prima necesitate (produse de îngrijire personala si articole de îmbracaminte), consiliere, comunicare în limba ucraineana, informare privind protectia temporara, colaborand cu reprezentantii autoritatilor prezente la frontiera (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Politia de Frontiera).

Pana în prezent, la Infopoint Vama Sculeni, angajatii Salvati Copiii au oferit suport material si consiliere informationala pentru 4.919 persoane – 1.533 de copii si 3.386 de adulti, iar în Tabara de tranzit Husi, judetul Vaslui, 679 de persoane – 222 de copii si 457 de adulti - au beneficiat de aceste servicii.

Echipa Salvati Copiii colaboreaza cu autoritatile locale, sustinand financiar transportul persoanelor care intra pe teritoriul Romaniei prin punctele de frontiera aflate la granita cu Republica Moldova. Pana la momentul actual au fost sprijinite financiar 10 transporturi pentru 216 copii si 231 de adulti. Printre aceste persoane, s-a aflat si un grup de 9 copii si 3 adulti proveniti din sistemul de protectie a copilului din Ucraina, preluarea acestora fiind realizata în colaborare cu DGASPC Iasi. Acestia sunt în continuare cazati la Centrul de Servicii Sociale Bucium.

Salvati Copiii a oferit, pana acum, pentru 144.191 de persoane, dintre care 82.112 copii ucraineni si 62.079 de adulti (femei, varstnici, familii extinse) sprijin umanitar, asistenta sociala si educationala, precum si psihologica. Au fost distribuite 13.205 tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 3.828 de persoane (1.276 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenta financiara pentru a primi suport pentru o perioda de 3 luni.

ANALIZA SALVATI COPIII ROMANIA

Conform analizei Salvati Copiii, la care au participat 1.178 de cetateni ucraineni, din care 87% alti reprezentanti legali ori rude ale copiilor refugiati din Ucraina si aflati în Romania, beneficiari ai programelor de sprijin Salvati Copiii, nevoile pe care familiile ucrainene le resimt si pe care nu le pot acoperi sunt legate de:

• costurile medicale si accesul la servicii medicale (62%), ceea ce înseamna, concret, procurarea de medicamente, sprijin psihosocial pentru copii si adulti, protectia medicala a copiilor cu afectiuni medicale, sprijin pentru înregistrarea copiilor la medicul de familie, oferirea de consiliere si acompaniere la institutiile medicale;
• bunuri non-alimentare (55%), obiecte de uz imediat, casnic sau personale (îmbracaminte, încaltaminte) sau destinate comunicarii prin telefon, alte cumparaturi cotidiene etc.;
• plata chiriei (46%) sau a utilitatilor pentru locuintele în care se afla în diferite localitati ale tarii;
• realizarea de economii pentru cheltuieli neprevazute (40%), ceea ce ar crea un sentiment de minima siguranta în contextul actual al totalei imprevizibilitati a situatiei din Ucraina si tarile europene;
• cheltuielile destinate îngrijirii si educatiei copiilor (32%), cum ar fi rechizitele, tabletele scolare ori alte lucruri specifice activitatilor recreative, parintii ucraineni preocupandu-se de integrarea educationala a copiilor lor pe timpul verii si pentru anul scolar viitor 2022-2023;
• procurarea hranei zilnice (26%);
• cheltuielile de transport (26%), inclusiv combustibil ori întretinerea masinilor proprii;
• produse igienico-sanitare pentru copii si ceilalti membri de familie (19%);
• procurarea apei (8%).

Salvati Copiii va deschide centre de consiliere si informare în cinci zone principale (Bucuresti, Galati, Iasi, Suceava, Baia Mare) în care copiii si familiile sunt cazati si decid sa ramana temporar sau semi-permanent. În aceste spatii vom oferi consiliere si informare, management de caz, consiliere psiho-sociala, activitati pentru copii si adolescenti, suport material si financiar.

DATE DE CONTEXT

În Romania, de la declansarea acestei crize (24 februarie), la nivel national, au intrat 1.522.767 de cetateni ucraineni. Pe teritoriul Romaniei sunt, în acest moment (date la 23 iunie 2022), 83.780 de cetateni ucraineni. Dintre cei care au ales sa ramana pe teritoriul Romaniei, 4.360 au solicitat azil si 46.174 au permise de sedere temporara.

Salvati Copiii a oferit, pana acum, pentru 144.191 de persoane, dintre care 82.112 copii ucraineni si 62.079 de adulti (femei, varstnici, familii extinse), sprijin umanitar, asistenta juridica si educationala, precum si psihologica.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.