20 de parinti co-terapeuti au oferit 200 de ore de terapie propriilor copii diagnosticati cu autism sau alte forme de intarziere in dezvoltare in 2021

Publicat: 18.01.2022
20 de parinti co-terapeuti au oferit  200 de ore de terapie propriilor copii diagnosticati cu autism sau alte forme de intarziere in dezvoltare in 2021

Asociatia Activity: 20 de parinti co-terapeuti au oferit 200 de ore de terapie propriilor copii diagnosticati cu autism sau alte forme de intarziere in dezvoltare in 2021, in urma unui program intensiv de formare.

 

Proiectul pilot Parintele co-terapeut a fost lansat in contextul in care majoritatea parintilor copiilor cu autism sau alte tulburari in dezvoltare intampina dificultati in a le asigura minimul necesar de 20 de ore de terapie pe saptamana pentru a avea un ritm sustinut in procesul de recuperare. in 2021, rezultatele proiectului au constat in 20 de parinti formati si 200 de ore de co-terapie parinte-copil monitorizate de specialistii Activity pentru 20 de copii cu intarziere in dezvoltare.


Prin acest proiect, parintele/apartinatorul devine un sprijin in demersul terapeutic avand capacitatea de a-l continua si dupa terminarea formala a orelor de terapie cu specialistii. Astfel, parintii co-terapeuti pot creste numarul de ore de terapie de la 4, 6, 10 ore pe saptamana in centru pana la minimul necesar de 20 de ore saptamana.


Studiile subliniaza importanta si reusitele implicarii parintilor in terapia copilului. Printre rezultatele asteptate de la aceasta abordare se numara reducerea simptomelor autismului prin cresterea nivelului de functionare emotionala a copilului, cresterea coeficientului de inteligenta, reducerea stresului parental, precum si imbunatatirea calitatii vietii atat in randul parintilor, cat si in randul copiilor.

„Implicarea parintilor este vitala pentru accelerarea demersului terapeutic. insa, notiunea aceasta de „implicare” poate fi interpretata diferit de la o persoana la alta. Pentru unii parinti presupune alocarea unui numar mai mare de ore pentru a duce si aduce copilul de la terapie, in timp ce pentru altii, se traducere prin implicarea directa in terapie. Prin aceasta initiativa, pledam pentru cea de-a doua varianta, respectiv formarea parintelui pentru a deveni un terapeut la randul sau. in acest fel, copilul cu intarziere in dezvoltare poate avea o sansa mai mare de recuperare si de a ajunge sa duca o viata cat mai aproape de normalitate.

Ideea de la care am pornit acest proiect este ca progresul copilului este influentat 50% de terapie si 50% de implicarea familiei. Noi, la Asociatia Activity, facem toate eforturile pentru a inzestra parintii beneficiari cu abilitatile necesare pentru a deveni co-terapeuti”, spune Andrei Ionel Mocanu, psiholog cognitiv - comportamental, fondator si presedintele Asociatiei Activity.

Proiectul Parintele Co-terapeut continua si in 2022 si isi propune sa dubleze numarul de parinti beneficiari care devin co-terapeuti, fiind integrat in programul terapeutic al fiecarui copil diagnosticat cu autism sau orice alta forma de intarziere in dezvoltare.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.