ANCHETA SALVATI COPIII: 95 la suta dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de baza ale copiilor

Publicat: 21.11.2022
ANCHETA SALVATI COPIII: 95 la suta dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de baza ale copiilor

• 95% dintre familiile cu copii, beneficiari ai programelor Salvati Copiii Romania, se afla in situatia de a nu putea acoperi nevoi de baza, pe fondul crizei socio-economice;
• Jumatate dintre gospodarii incearca sa faca economii la utilitati si alimente, aspect care risca sa afecteze bunastarea copiilor;
• Pentru 98% dintre gospodarii, cheltuielile s-au majorat, fata de toamna anului trecut;
• Peste o treime din esantion este reprezentata de gospodarii care se vad nevoite sa reduca mai mult de 5 categorii de cheltuieli relevante pentru nivelul de trai.
• Cele mai multe familii, 53%, isi indreapta speranta catre actorii non-statali (ong-uri, biserica), in timp ce doar 16% dintre raspunsurile primite indica speranta ca autoritatilor vor initia masuri de sprijin menite sa ajute familiile sa depaseasca dificultatile resimtite in aceasta perioada.
• Potrivit datelor oficiale Eurostat, in 2021, 1.508.000 de copii din Romania (41,5%) se aflau in risc de saracie sau excluziune sociala. De Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, Organizatia Salvati Copiii Romania recomanda autoritatilor sa identifice si sa implementeze de urgenta masuri prin care sa se asigure ca impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confrunta cu anumiti factori de vulnerabilitate.

Majoritatea covarsitoare (95%) a familiilor vulnerabile se afla in situatia de a nu putea acoperi nevoi de baza, cum ar fi medicamente sau consultatii medicale pentru o problema de sanatate a copilului, alimente sau alte bunuri de stricta necesitate pentru copii, facturile cu utilitatile locuintei (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educatia copiilor (transportul copiilor intre casa si scoala, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice. Datele anchetei realizate de Salvati Copiii Romania arata ca 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocatii, indemnizatii, burse si ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodarii (12%) aceste beneficii reprezinta unica sursa de venit. De Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, Organizatia Salvati Copiii Romania recomanda autoritatilor sa identifice si sa implementeze de urgenta masuri prin care sa se asigure ca impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confrunta cu anumiti factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din Romania, adica 1,5 milioane de copii, sunt afectati de lipsa de venituri ale familiei care sa asigure supravietuirea sau un trai decent, de izolarea sociala si educationala, de lipsa de acces la nutritie in acord cu varsta si nevoile biologice ale copilului si la servicii socio-educationale si de sanatate de calitate.

DATELE ANCHETEI „Impactul crizei economice asupra familiilor”

Ancheta realizata de Salvati Copiii Romania in perioada 21 – 31 octombrie 2022, in randul familiilor beneficiare ale programelor organizatiei (peste o treime dintre gospodariile cuprinse in esantion (38%) au 3 sau mai multi copii, 8 % avand 5 sau mai multi copii) mai releva ca:
• 19% dintre gospodarii primesc sume de bani de la rudele care muncesc in strainatate, iar pentru 5% aceste sume reprezinta unicul venit al familiei (exceptand transferurile sociale). pentru 98% dintre gospodarii, cheltuielile s-au majorat.
• Peste o treime din gospodarii (34%) se bazeaza (si) pe venituri din munca ocazionala, iar pentru aproape o cincime din esantion (18%) aceste venituri sunt unica sursa de bani a familiei (exceptand transferurile sociale). Mai mult decat atat, 14% din gospodarii se bazeaza doar pe munca ocazionala a unui singur membru al familiei.
In ceea ce priveste pensiile, ele se numara printre sursele de venit ale 18% dintre gospodarii, pentru 4% reprezentand sursa unica (exceptand celelalte transferuri sociale), iar in cazul a 3% o singura pensie reprezinta unicul venit al familiei.

• Jumatate dintre gospodarii incearca sa faca economii la utilitati si alimente, aspect care risca sa afecteze bunastarea copiilor. In acelasi timp, este ingrijorator sa observam ca, in contextul socioeconomic actual, si cheltuielile legate de educatie si sanatate copiilor sunt diminuate in multe familii pentru a face fata valului de scumpiri. In ceea ce priveste alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunta, cel mai frecvent indicate sunt vacantele/activitatile de timp liber si renovarea locuintei.

• In ceea ce priveste evolutia veniturilor familiei fata de toamna anului trecut (”In comparatie cu anul trecut (toamna 2021), in perioada aceasta (toamna 2022), cum sunt veniturile familiei dumneavoastra?”), 2 din 5 gospodarii (40%) spun ca au venituri mai mici, pentru un procent similar (41%) veniturile sunt la fel, in timp ce doar 18% dintre familiile din esantion se bucura de venituri majorate.

• Doar 5% dintre gospodariile vulnerabile nu se afla in situatia de a nu putea raspunde unor categorii de nevoi esentiale - medicamente sau consultatii medicale pentru o problema de sanatate a copilului/copiilor, alimente sau alte bunuri de stricta necesitate pentru copii, achitarea facturilor cu utilitatile locuintei (curent electric, gaze, telefonie, internet) , cheltuieli legate strict de educatia copiilor (transportul copiilor intre casa si scoala, rechizite, manuale), cheltuieli legate de implicarea copiilor in activitati extrascolare si oferirea de carti, jocuri sau jucarii, imbracaminte/incaltaminte adecvate pentru copii si imbracaminte/incaltaminte adecvate pentru adultii din familie.

• La intrebarea privind evolutia cheltuielilor familiei (”In comparatie cu anul trecut (toamna 2021), cum s-au modificat cheltuielile familiei dumneavoastra din luna aceasta (toamna 2022)?”) doar 15 dintre familiile din esantion (2%) au mentionat ca nivelul acestor cheltuieli nu ar fi crescut. In schimb, pentru 98% dintre gospodarii, cheltuielile s-au majorat.
Analizand raspunsurile la intrebarile privind categoriile de cheltuieli care s-au majorat, observam ca cele mai multe gospodarii sunt nevoite sa cheltuiasca mai mult pentru utilitati si alimente, urmate de sanatate (medicamente si controale medicale) si educatie (transport spre si dinspre scoala, rechizite si manuale).

• Pentru a putea face fata acestor cresteri semnificative ale costurilor, cele mai multe dintre gospodariile cuprinse in analiza (92%) se vad nevoite sa faca economii semnificative, reducand in mod intentionat cheltuielile familiei pentru bunuri si servicii.

Analizand categoriile de cheltuieli pe care familiile le-au redus pentru a face fata acestui context, observam ca imbracamintea si incaltamintea pentru adulti reprezinta prima categorie ca incidenta, urmata de imbracamintea pentru copii. De asemenea, jumatate dintre gospodarii incearca sa faca economii la utilitati si alimente, aspect care risca sa afecteze bunastarea copiilor. In acelasi timp, este ingrijorator sa observam ca, in contextul socioeconomic actual, si cheltuielile legate de educatie si sanatate copiilor sunt diminuate in multe familii pentru a face fata valului de scumpiri. In ceea ce priveste alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunta, cel mai frecvent indicate sunt vacantele/activitatile de timp liber si renovarea locuintei.
Ingrijorator este si numarul categoriilor de cheltuieli pe care familiile se vad nevoite sa le reduca. In acest sens, observam ca peste o treime din esantion este reprezentata de gospodarii care se vad nevoite sa reduca mai mult de 5 categorii de cheltuieli relevante pentru nivelul de trai.
• In ceea ce priveste speranta de a primi sprijin pentru depasirea efectelor crizei economice, cele mai multe familii isi indreapta speranta catre actorii non-statali (ong-uri, biserica), in timp ce doar 16% dintre raspunsurile primite indica speranta ca autoritatilor vor initia masuri de sprijin menite sa ajute familiile sa depaseasca dificultatile resimtite in aceasta perioada.

CONTEXT

Potrivit datelor oficiale, copiii romani sunt cei mai expusi din Europa riscului de saracie sau excluziune sociala: tara noastra se afla, in 2021, pe primul loc in topul facut de Oficiul European de Statistica.

• La nivelul anului 2021, 1 din 10 familii din Romania nu isi permitea sa mentina locuinta incalzita in mod adecvat. Procentul a inregistrat o usoara crestere fata de anul 2020 (cu 0.1pp). In schimb, familiile cu 3 sau mai multi copii sunt semnificativ mai vulnerabile din acest punct de vedere (13,3% fiind in situatia de a nu-si permite o incalzire adecvata a locuintei), iar situatia familiilor monoparentale este cu adevarat dramatica, aproape un sfert dintre ele (23%) confruntandu-se cu aceasta imposibilitate. In randul familiilor monoparentale, evolutia acestui indicator este una care necesita urgent atentia si interventia autoritatilor, in conditiile in care pragul atins in anul 2019 era de 9,6%, iar diferentele de la un an la altul au reprezentat aproape o dublare (de la 9.6 in 2019 la 18.2 in 2020 si 23% in 2021).
• Potrivit datelor oficiale Eurostat, in 2021, 1.508.000 de copii din Romania (41,5%) se aflau in risc de saracie sau excluziune sociala.
• Accesul nediscriminatoriu la servicii medicale: Potrivit unui raport al Salvati Copiii Romania din luna aprilie 2020, 23% dintre parinti se aflau in incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, in vreme ce 15% spuneau ca nu au acces la servicii medicale pentru copii.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.