Art Safari isi deschide portile din 23 septembrie, pentru a doua oara în acest an!

Publicat: 22.09.2022
Art Safari isi deschide portile din 23 septembrie, pentru a doua oara în acest an!

Cea mai valoroasa colectie de arta aflata acum pe teritoriul Romaniei se vede în inima Bucurestiului

• Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din Romania, se întoarce! Palatul Dacia-Romania (Muzeul Municipiului Bucuresti) din strada Lipscani, nr. 18-20, devine din nou hotspot cultural al Romaniei, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie;

• Editia aniversara Art Safari aduce o dubla premiera: prima expozitie din tara, dar si din Europa de Est, cu opere extrem de valoroase din colectia muzeului Victoria and Albert, Londra. Aceasta este, de altfel, cea mai valoroasa expozitie de arta aflata acum pe teritoriul Romaniei;

• În Pavilionul Romanesc, vor fi expusi trei artisti reprezentand generatii si stiluri diferite: stefan Popescu (1872-1948) – unul dintre cei mai importanti pictori interbelici, dar si un mare calator-explorator, Lilian Theil – o artista nonconformista nascuta în 1932, care lucreaza într-o tehnica textila proprie compozitii multicolore despre adevaruri universale, dar si Mihai Muresan – artist original al noii generatii a scolii de la Cluj.

Ioana Ciocan, General Manager Art Safari: „Va invitam la un spectacol construit în jurul artei, sa experimentati picturi faimoase, epoci diferite si instalatii imersive! Este o bucurie extraordinara sa primim celebrul muzeu londonez Victoria and Albert Museum la Art Safari si sa putem oferi aceasta experienta unica. Multumim Muzeului Municipiului Bucuresti, gazda si partenerul nostru organizatoric, dar si Ministerului Culturii. Multumim muzeelor partenere din tara si colectionarilor privati, care ofera publicului posibilitatea de a le admira arta, precum si tuturor celor care ne-au fost alaturi de-a lungul celor 9 editii anterioare si au crezut în noi, mai ales celor 300.000 de vizitatori.”

Doua Pavilioane, cinci expozitii de arta spectaculoase

Pavilionul International

Expozitia „Seeking Truth: The Art of John Constable” (A V&A Exhibition - Touring the World) este adusa în premiera în Romania, printr-un parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra, unul dintre cele mai mari muzee de arta ale lumii. Aceasta cuprinde o selectie de peste 80 de lucrari – majoritatea opere semnate de John Constable (1776-1837), celebrul peisagist britanic, cunoscut la nivel international si totodata mare colectionar de maestri ai perioadei în care a trait. Dar si de lucrari de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain si alte nume mari din colectia muzeului londonez, ce se pot vedea în expunere la Art Safari.

„Suntem încantati sa prezentam colectia unica John Constable a V&A. Este pentru prima data cand o expozitie a celui mai mare pictor peisagist britanic este gazduita în Romania, în Europa de Est, si suntem entuziasmati sa va prezentam amploarea carierei sale. ‘Seeking Truth: The Art of John Constable’ poarta vizitatorii într-o calatorie prin viata lui Constable si exploreaza viziunea sa artistica, sursele de inspiratie si practica fascinanta”, declara curatoarele expozitiei, Dr. Katharine Martin si Emily Knight.

Expozitia „Korean Beauty in Poster Art”, organizata în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în Romania, aduce în atentia publicului tanar o viziune contemporana asupra stravechii culturi coreene si a picturalitatii alfabetului coreean, dar si a stilului corean de viata. Arta afisului exprima „Koreanismul” si încearca sa explice Coreea de astazi, a Kpop-ului, aromei kimchi si tehnologiei, prin prisma traditiilor sale culturale. Expozitia va fi însotita de ateliere de tipografie si caligrafie, sustinute de însusi creatorul afiselor, reputatul artist asiatic Byoung-il Sun.

Pavilionul Romanesc

Expozitia „stefan Popescu. Povestea calatoriilor” (curator: Dr. Elena Olariu), realizata în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti, aduce în atentia publicului un artist interbelic major, celebrat la 150 de ani de la moartea sa.

Stefan Popescu, desi a locuit o mare parte a vietii la Paris, alaturi de Constantin Brancusi, a fost unul dintre cei mai premiati artisti romani, în Romania si în strainatate. Între altele, este singurul artist roman care a participat la trei editii ale Bienalei de la Venetia. stefan Popescu a fost unul dintre pictorii preferati ai Reginei Maria, care i-a achizitionat multe lucrari pentru colectia sa privata. Franta, Turcia, Maroc, Tunisia, Alger, Elvetia, Italia, Grecia, Iugoslavia, Germania sunt cateva dintre tarile care l-au inspirat si pe care le-a redat pe panzele sale, dintre care multe se afla în expozitia de la Palatul Dacia.

Expozitia „Lilian Theil. O batrana care zambeste” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu) aduce în atentia publicului o artista cu un parcurs atipic, la fel ca personalitatea sa. Creatia inedita si originala a artistei cu dubla origine romana si germana (re)începe dupa varsta la care altii ies la pensie. Nascuta la Brasov în 1932, Lilian Theil are o tehnica speciala: picteaza cu acul de cusut. Reflexiva si profund filosofica, creatia cusuta, desenata si pictata cu acul de Lilian Theil, povesteste despre viata si moarte, istorie locala si europeana, secole si accidente, tinerete si batranete, decadere si speranta, despre a fi cumsecade sau despre deportare si tortura, credinte si ironie.

„Mihai Muresan. Lucruri marunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbarciu) este o alta expozitie bogata în meditatii, de aceasta data semnate de un artist al tinerei generatii. Format în cadrul scolii de pictura clujene, Mihai Muresan este un artist minutios si profund. Peisaje si fragmente citadine, influentate de starile sale sufletesti, exercitii de lamurire a lumii înconjuratoare, dar si a celei interioare.

Art Safari Kids, programul educational al celui mai mare eveniment dedicat artei din Romania, cuprinde ateliere de creatie pentru copii cu varste între 3 si 12 ani. Acestea vor fi sustinute de profesori din cadrul Centrului Step by Step din Bucuresti, partener educational al Art Safari.

Program si bilete Art Safari – editia a X-a

Art Safari va putea fi vizitat în perioada 23 septembrie – 11 decembrie 2022, de joi pana duminica, în Palatul Dacia-Romania, din Centrul Vechi al Bucurestiului (str. Lipscani, nr. 18-20), în intervalul 12.00-21:00. În fiecare vineri si sambata, se organizeaza Night Tours, între 22:00 si 1:00, experiente de vizitare speciale, care cuprind ghidaj în expozitie, pe tonuri de muzica live si sunet de prosecco. De asemenea, Art Safari ofera si vizite ghidate tematice de zi, inclusiv în limba engleza si franceza. Biletele pot fi achizitionate pe site-ul Art Safari, dar si la fata locului.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.