Cea mai valoroasa expozitie din istoria Art Safari se vede in aceasta toamna!

Publicat: 19.08.2022
Cea mai valoroasa expozitie din istoria Art Safari se vede in aceasta toamna!

Opere foarte valoroase, cum nu au mai fost în Romania, din colectia unuia dintre cele mai mari muzee ale lumii: Victoria & Albert Museum, Londra

• Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din Romania, anunta editia aniversara cu numarul 10, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie 2022, în Palatul Dacia-Romania (Muzeul Municipiului București), Strada Lipscani, nr. 18-20;

• În cadrul celei de-a doua editii din 2022, Art Safari va organiza o expozitie de rasunet în parteneriat cu celebrul Victoria & Albert Museum, Londra, cu lucrari extrem de valoroase semnate de John Constable. Din motive de securitate, nu putem preciza exact valoarea estimata a operelor. Artistul britanic este unul dintre cei mai mari pictori peisagiști din toate timpurile;
• În Pavilionul Romanesc, Art Safari invita publicul sa-l descopere pe Ștefan Popescu, unul dintre principalii pictori-calatori ai artei romanești și prieten al lui Constantin Brancuși;
• Biletele s-au pus deja în vanzare pe site-ul Art Safari, cu o reducere de 20%, valabila pana pe 26 august 2022.

“Victoria & Albert Museum, Londra, unul dintre cele mai mari muzee de arta din lume, se alatura muzeelor din Romania ca partener Art Safari și aduce la București expozitia „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatori: Dr. Emily Knight, Katharine Martin, care cuprinde opere de John Constable, dar și de Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough, Jacob van Ruisdael ș.a.m.d. Expozitia „Seeking Truth – The Art of John Constable”, numarand peste 80 de uleiuri și gravuri, este construita în jurul lui John Constable (1776-1837), un mare pictor peisagist, și a pasiunii sale pentru arta, tinand cont ca John Constable nu a fost doar unul dintre cei mai mari pictori englezi, dar și un mare colectionar – întreaga sa viata a studiat și colectionat lucrarile Marilor Maeștri.

Parteneriatul cu Victoria & Albert Museum, Londra, ne onoreaza și confirma statutul dobandit în timp de Art Safari București, drept cea mai importanta manifestare a scenei romanești în domeniul artelor vizuale. Daca în Pavilionul International îl descoperiti pe John Constable, în Pavilionul Romanesc expunem unul dintre principalii pictori-calatori ai artei romanești – Ștefan Popescu. Peisaje care taie rasuflarea și o editie complexa care merita descoperita mai ales în cadrul tururilor ghidate sau Night Tours, experiente de vizitare foarte apreciate de cei care ne trec pragul”, declara Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Victoria & Albert Museum, London (V&A) este cel mai important muzeu de arta și design din lume. Gazduiește o colectie permanenta de peste 2,8 milioane de obiecte, carti și arhive care conserva peste 5.000 de ani de creativitate. Muzeul detine o mare parte a patrimoniului Regatului Unit al Marii Britanii și gazduiește unele dintre cele mai ample resurse pentru studiul arhitecturii, mobilierului, modei, textilelor, fotografiei, sculpturii, picturii, bijuteriei, sticlei, artei și design-ului asiatic, teatrului și performance.

Frumusetea autentica a Angliei, surprinsa de pictorul John Constable

Expozitia „Seeking Truth: The Art of John Constable” (A V&A Exhibition - Touring the World) prezinta, pentru prima data în Romania, arta lui John Constable (1776-1837), unul dintre pictorii peisagiști de renume din toate timpurile. Nascut și crescut într-o zona rustica din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a manifestat o dragoste ce a durat toata viata fata de zona rurala locala, transformand-o în subiectul principal al creatiilor sale artistice. Chiar și dupa ce s-a mutat din Suffolk și a pictat noi peisaje, locul acesta a ramas pentru el un bogat și nesfarșit izvor de inspiratie.

Ca pictor, misiunea lui Constable era sa redea adevarul și frumusetea lumii naturale. A realizat nenumarate schite în plain-air pentru a întelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat aceasta ilustrare atenta cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagiști din trecut. Constable a folosit culoarea într-o maniera libera și extrem de expresiva, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor sai. Totuși, artistul a refuzat sa se supuna oricarui compromis în ceea ce privește propria viziune unica și inovatoare și a facut experimente pana la moartea sa, în 1837 (de remarcat ca, un an mai tarziu, în 1838, se naște marele peisagist roman Nicolae Grigorescu, care preia și încorporeaza, împreuna cu realiștii Barbizonului, lectiile picturale ale lui Constable). Expozitia curatoriata de Dr. Emily Knight și Katharine Martin analizeaza conexiunea personala a lui Constable cu locul, cautarea inspiratiei și tehnicile sale inovatoare.

„Suntem încantati sa prezentam colectia unica John Constable a V&A. Este pentru prima data cand o expozitie a celui mai mare pictor peisagist britanic este gazduita în Romania și suntem entuziasmati sa va prezentam amploarea carierei sale. ‘Seeking Truth: The Art of John Constable’ poarta vizitatorii într-o calatorie prin viata lui Constable și exploreaza viziunea sa artistica, sursele de inspiratie și practica sa fascinanta”, declara Dr. Katharine Martin și Emily Knight, curatoare ale expozitiei.

Tot în cadrul Pavilionului International, se va regasi și o expozitie de o proaspata contemporaneitate, realizata în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în Romania, Korean Beauty. Poster Art, o expozitie de afiș semnata de Byoungil Sun, care cu siguranta este pe gustul tinerelor audiente, în creștere, ale Art Safari.

Pavilionul Romanesc va cuprinde 3 expozitii de arta.

„Ștefan Popescu. Povestea calatoriilor” (curator: Dr. Elena Olariu), realizata în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Ștefan Popescu este unul dintre cei mai apreciati pictori-calatori ai artei romanești, care s-a remarcat și prin participarea, pentru Romania, la nu mai putin de trei editii ale Bienalei de la Venetia. În perioada șederii sale la Paris, dupa 1900, se leaga puternic de artiștii și oamenii de cultura romani care traiau în Franta, devenind, la Paris, unul din prietenii lui Constantin Brancuși.

În Franta începe sa picteze marine, dar și peisajele solare sau noroase ale coastelor bretone. Pentru marele sau rafinament artistic, Ștefan Popescu este remarcat și celebrat întai în Franta, astfel ca primește, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler. Abia în 1928 primește și în Romania Premiul National al Salonului Oficial – manifestarea oficiala anuala a artelor frumoase la București, înfiintata în 1924, dupa modelul parizian. Artistul a alternat calatoriile sale în Franta cu cele prin Turcia, Maroc, Tunisia, Algeria, dar și cu deplasari prin Elvetia, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania. Ștefan Popescu a fost și unul dintre pictorii preferati de Regina Maria, care i-a achizitionat unele dintre cele mai importante lucrari pentru colectia sa privata.

„Lilian Theil. O batrana care zambește” (curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu) aduce în atentia publicului o artista în afara normelor, în varsta de 90 de ani, care locuiește și lucreaza în Sighișoara. Nascuta în Brașov în 1932, exmatriculata dupa primul an de studii de la Institutul
National de Arta „Nicolae Grigorescu” din București, pe motiv de "origine nesanatoasa", se (re)apuca de arta într-un exercitiu eliberator, dupa Revolutia din 1989. Din acel moment, Lilian Theil va initia un parcurs creativ extrem de personal, revelatoriu – artista va gandi, filosofa și... coase un numar impresionant de lucrari pe suport textil cu o puternica încarcatura de catharsis.

„Mihai Mureșan. Lucruri marunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbarciu). Artist cu o fascinatie pentru peisajul exterior și interior, Mihai Mureșan face parte din noua generatie de pictori neo-realiști formati în cadrul școlii de pictura clujene. Panzele sale construiesc universuri în care privitorului i se dezvaluie nu doar franturi dintr-o realitate proprie artistului, ci atmosfere pline de sensibilitate. Peisaje și fragmente citadine, influentate de starile sale sufletești, exercitii de lamurire a lumii înconjuratoare, dar și interioare.

Program de vizitare expozitii
• Art Safari: joi-duminica (12:00-21:00), 23 septembrie-11 decembrie 2022, Palatul Dacia-Romania (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București

Bilete cu 20% reducere pot fi achizitionate pe www.artsafari.ro pana pe 26 august 2022.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.