Indicele de viteza la anvelope - Unde il gasim si ce reprezinta?

Publicat: 23.06.2022
Indicele de viteza la anvelope - Unde il gasim si ce reprezinta?

Ca si soferi, stim cu totii cat de important este sa alegem corect anvelopele pentru masina noastra. De ele depinde stabilitatea, confortul condusului dar si siguranta tuturor participantilor la trafic. Nu este usor sa ne decidem în privinta lor, mai ales daca nu avem foarte multa experienta si cunostintele necesare pentru a le diferentia.

Pe langa sezonul pentru care optam si dimensiunea dorita, care implica diametru, latimea, si înaltimea, trebuie sa fim atenti si la indicele de viteza al anvelopelor. Acest parametru este foarte important.

Unde îl gasim?

Cand facem schimbul de anvelope auto în urma uzurii celor vechi trebuie sa fim atenti la acest indice. Producatorii, pe baza testelor facute, inscriptioneaza anvelopele pe flancuri cu indicii de viteza. Tocmai pentru acest lucru este imperios necesar sa stim care este viteza maxima cu care ne putem deplasa conform specificatiilor date de catre producatorul autoturismului.

Pe flancurile anvelopelor, vom gasi, în continuarea dimensiunii, aceste caracteristica. Ca si exemplu vom analiza dimensiunea 195/65 r15 91H, unde „H” reprezinta acest indice de performanta. Acest indice de viteza maxim admis pentru anvelopa mentionata, va fi regasit sub forma unei litere sau chiar doua.

anvelopa

Ce este indicele de viteza?

Litera plasata în continuarea dimensiunii, plasata langa indicele de greutate este indicele de viteza al anvelopei respective.

Daca va pasioneaza viteza, este bine ca în momentul în care achizitionati anvelopele pentru masina, sa luati în considerare acest indice. Un indice de viteza ridicat la anvelope este construita dintr-un cauciuc mai moale pentru a spori aderenta la viteze ridicate si stabilitatea în viraje. Nu este de neglijat nici faptul ca anvelopele cu indice de viteza ridicat, datorita cauciucului mai moale din care este construit, se va uza mai repede decat cele cu un indice de viteza mai mic.

Privind acest indice de viteza „H”, si uitandu-ne în tabelul de mai sus, putem spune ca viteza maxima admisa de catre producatorul anvelopei este 210km/h, în conditii normale de încarcare.

Este recomandat ca în sezonul cald sa echipam masina cu cauciucuri de vara cu un indice de viteza cel putin egal cu cel trecut în talonul masinii.

cauciucuri de vara

Deci, în concluzie, în loc de „H” putem pune cauciucuri cu indice de viteza „V” care ne permite sa rulam anvelopele cu viteza maxima de 240 km/h.

Cei de la Vadrexim.ro va recomanda sa achizitionati doar anvelope care satisfac necesitatile dumneavoastra si a caror caracteristici respecta datele tehnice din cartea tehnica a masinii, fara a cheltui sume pe anvelope super-performante pe care ulterior le veti monta pe o masina obisnuita de oras.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.