Timp de un an, 6 comunitati dezavantajate din Romania vor implementa metodologii menite sa creasca accesul la sanatate si siguranta al femeilor

Publicat: 08.07.2022
Timp de un an, 6 comunitati dezavantajate din Romania vor implementa metodologii menite sa creasca accesul la sanatate si siguranta al femeilor

În cadrul unei conferinte de presa care a avut loc miercuri, 6 iulie, Centrul FILIA, a prezentat principalele rezultate ale proiectului ACCESS – Advocacy, Capacitare, Consolidare pentru Egalitate în Sanatate si Siguranta, precum si solutiile implementate pentru problemele identificate cu privire la accesul la servicii de sanatate si siguranta a femeilor vulnerabile.

 Printre acestea se numara doua metodologii, una privind accesul la contraceptie, monitorizare sarcina si servicii de screening si una privind interventia coordonata a profesionistilor în cazurile de violenta domestica, care pot fi aplicate la nivel local.

În cadrul proiectului ACCESS, Centrul FILIA a organizat 24 de evenimente de constientizare si consultare cu 510 femei participante din 6 comunitati dezavantajate (Valea Mare Pravat, Aninoasa, Bughea de Jos, judetul Arges si Ion Roata, Munteni-Buzau si Boranesti, judetul Ialomita), prin care a contribuit la cresterea gradului de informare cu privire la drepturile lor la siguranta si sanatate reproductiva. De asemenea, Centrul FILIA a organizat alte 6 evenimente cu scopul cresterii mobilizarii cetatenelor în actiuni de advocacy local la care au participat 165 de femei, în urma carora acestea si-au ales 38 de reprezentante care sa participe la întalnirile cu 16 reprezentanti ai autoritatilor locale, inclusiv primarii comunelor.

Proiectul ACCES propune solutii reale si aplicabile pentru îmbunatatirea interventiei autoritatilor locale si nationale în domeniul sigurantei si sanatatii femeilor, prin construirea unui sistem de colaborare între autoritatile locale si judetene cu atributii în domeniu si elaborarea unor exemple de buna practica care va putea fi replicat la nivel national.

Principalele declaratii:

Andreea Rusu, directoarea executiva a Centrului FILIA:
Proiectul nostru nu îsi propune sa schimbe lumea în doi ani, însa îsi propune ca prin colaborarea cu autoritati locale si judetene care au avut deschiderea si curiozitatea necesara sa se înhame la acest drum, sa construim împreuna un exemplu de buna practica care va putea fi replicat la nivel national. Expertele Centrului FILIA au elaborat doua metodologii, una privind accesul la contraceptie, monitorizare sarcina si servicii de screening si una privind interventia coordonata a profesionistilor în cazurile de violenta domestica, care vor fi aplicate la nivel local.”

Adela Alexandru, responsabila de organizare comunitara a relatat situatia întalnita în teren: “În munca la firul ierbii s-au conturat trei categorii principale de obstacole întalnite de femei în accesarea serviciilor de sanatate si siguranta, si anume lipsa de informatii privind pasii necesari pentru obtinerea protectiei în cazuri de violenta domestica si încrederea scazuta în autoritati, vulnerabilitatea economica si procesul birocratic greoi. Însa tocmai pentru ca am înteles foarte clar ca marea majoritate a femeilor nu îsi cunosc drepturile si nici cine ce poate sa faca în materie de institutii si roluri, am organizat cate un training de advocacy în cele 6 comunitati. Am discutat cu ele despre putere, despre metodele si instrumentele pe care le pot folosi pornind de la problemele identificate pentru a schimba politicile si practicile, pentru a modifica putin raporturile de putere si pentru schimba atitudini si comportamente la nivel local.“

Iustinian Matei – (sef Complex de Servicii Comunitare Campulung) DGASPC Arges, a intervenit subliniind importanta finantarii corespunzatoare în asigurarea serviciilor de planning familial pentru a acoperi nevoile identificate la nivel comunitar al beneficiarilor, serviciul din Arges reprezentand un model de buna practica pentru alte judete.

Totodata, Adriana Ciuca, inspector din cadrul Compartimentul Analiza si Prevenire Criminalistica IPJ Arges, a intervenit apoi, sustinand importanta punerii la aceeasi masa a actorilor cu atributii în domeniul interventiei împotriva violentei domestice, precum si formarea acestora în ceea ce priveste discriminarea si prejudecatile cu care se întalnesc victimele violentei domestice.

Tot despre utilitatea abordarii interinstitutionale a proiectului a fost si interventia doamnei Luminita Ratunzeanu, sefa Serviciului de Asistenta Sociala pentru Persoane Adulte, DGASPC Ialomita. Aceasta a subliniat si importanta parteneriatului public-privat, mai ales colaborarea ONG-urilor în optimizarea serviciilor publice.

Totodata, Crina simon, mediatoare sanitara Primaria comunei Aninoasa, jud. Arges, a amintit importanta combaterii stereotipurilor de gen în combaterea violentei domestice în comunitatea în care lucreaza.

Colaborarea cu institutiile publice partenere în cadrul proiectului va continua în perioada urmatoare prin activitatile de monitorizare si watchdog ale Centrului FILIA.

Proiectul ACCESS: Advocacy, Capacitare si Consolidare pentru Egalitate în Sanatate si Siguranta este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu Rabea Movement Norway si beneficiaza de finantare prin Active Citizens Fund - Romania finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.