Abordarea complexa a familiei

Trimis la data: 2013-06-17 Materia: Sociologie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: doryn2014 Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.1. Conexiuni si interferente disciplinare
Cunoasterea stiintifica a familiei, avand in mentalitatea cotidiana o sursa esentiala de informatie si inspirandu-se masiv si in ceea ce priveste ipotezele si teoriile, urmareste depasirea nivelului simtului comun prin asumarea catorva principale deziderate: dobandirea de date cat mai exacte despre multitudinea dimensiunilor si a dinamicii si functiilor grupului familial; surprinderea complexitatii, tendinta spre o abordare globala, inclusiv prin comparatii temporale si spatio-culturale; ipotezele, teoriile elaborate sa poata fi verificate (confirmate sau nu), sa aiba prin urmare o putere predictiva si, in consecinta, sa poata fi utilizate ca baza pentru interventiile practice.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Datorita mai multor cauze, printre care si varietatii, fluiditatii si inextricabilitatii socialului si umanului, in parte deci si a familialului, disciplinele ce se ocupa de studierea familiei n-au atins inca rigoarea descriptiva, explicativa si predictiva a stiintelor naturii si nici nu au valentele aplicative ale acestora.

Prin tipul de demers investigational pe care il practica (specificarea si operationalizarea conceptelor si ipotezelor, culegerea de date concrete, prelucrari statistice etc.), ele au insa tot mai mult un caracter de stiintificitate. Abordarea de tip calitativ mizand pe o flexibilitate mai mare in elaborarea teoriilor si conceptelor, inclusiv pe principiul emergentei acestora in procesul cercetarii de teren (grounded theory) si pe metode specifice de culegere a datelor (observatie participativa, biografii familiale), in masura in care practica rigoarea, completeaza caracterul stiintific complex al studierii familiei.

Constituind unitatea grupala fundamentala a societatii, familia si problemele sale a reprezentat un obiectiv central de reflexie si analiza a spiritualitatii umane inca din timpuri stravechi. Iar de aproximativ un secol, ea focalizeaza si atentia mai multor discipline stiintifice, juridice (dreptul familiei), economice (in special bugetele familiale), demografia (nuptialitate, fertilitate etc.), psihiatria (cu accent pe familia ca mediu potentator si terapizant al maladiilor psihice), si altele. Viziunile si preocuparile acestor discipline se diferentiaza in functie de mai multe coordonate: de la macrosocial (sociologie, economice, demografia, istoria) la microsocial (micrososciologia, psihologia sociala, psihiatria); de la formal-normativ (politice, juridice, etica) la descriptiv-informal (sociologia, antropologia culturala, demografia, psihologia sociala, psihiatria).

Dar respectivele delimitari sunt mai mult de principiu, in fapt intre diversele ramuri ale stiintelor ce studiaza familia functionand numeroase interferente si suprapuneri. E usor de imaginat cate legaturi exista, de exemplu, intre dreptul familiei si contributiile psihiatriei, intre demografie si psihologia sociala a familiei. Legislatia conditioneaza legalitatea constituirii si desfacerii casatoriilor de starea sanatatii mintale, tot asa dupa cum psihiatria isi aduce contributia la elucidarea actelor de violenta si ilegalitate din familie.

Privitor la intersectiile dintre demografie si psihologia sociala in studierea familiei, sa remarcam doar ca daca demografia nu doreste sa ramana la nivelul statisticilor, al constatarilor cifrice, ci incearca si explicatii si predictii ale comportamentului demografic - cum se si intampla, de altfel - ea ajunge inevitabil la concepte si teorii fundamentale din psihologia sociala: valori, atitudini si intentii comportamentale, teoriile socializarii si invatarii sociale, teoria disonantei cognitive, teoria procesului atributional, factorii motivationali si luarea de decizii etc. Prognoza demografica este strans legata de cea a planificarii familiale, care, la randul ei, este si o problema de sisteme de valori si atitudini.

Fecunde sunt intersectiile dintre istorie si sociologi familiei. In masura in care istoria a trecut de la marcarea evenimentelor (cu deosebire politice) la o istorie sociala, a vietii umane in multitudinea manifestarilor ei, cu accent pe aspectul dinamicii cotidianului, grupul familial - institutie ce condenseaza predominant derularea concreta a vietii sociale in general - a devenit obiect de interes si pentru cercetarile istorice. Si daca studiile istorice nu vor sa ramana la nivelul narativ-evenimential, ele trebuie sa faca aici apel la achizitii din domeniul sociologiei (si psihologiei sociale), cum sunt cele legate de dinamica rolurilor in familie, socializare, teoria schimbului social. Pe de alta parte, sociologia familiei nu poate ajunge la elaborarea unor tipologii, a unor teorii privind structura, functiile si tendintele dezvoltarii familiei fara comparatii in timp, deci fara aportul istoriei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.