Abordarea deciziei de credit comercial

Trimis la data: 2015-02-10
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: rauta.roxana
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Abordarea deciziei de credit comercial din perspectiva pur financiara
Din punct de vedere financiar, decizia de acordare a creditului comercial este influentata de repetabilitatea actului de cumparare.
a) Situatia unei achizitii unice (un client care nu va reveni sa cumpere din nou)
In acest caz, decizia este relativ simpla (figura 6.2) de mai jos. Daca firma decide sa-i refuze creditului clientului sau, ea nu va inregistra nici profit dar nici pierdere ca rezultat al deciziei sale.

Cursuri similare:

Daca firma decide sa ii acorde credit clientului, atunci decizia poate conduce la mai multe rezultate posibile.
Sa presupunem ca probabilitatea ca acel client va plati la scadenta este p. Daca clientul va plati, atunci firma va inregistra un venit suplimentar (CA) si va suporta costuri suplimentare (CHE), iar castigul sau net va fi valoarea actualizata a diferentei dintre CA si CHE. Deoarece nu putem sti daca clientul va plati cu siguranta, rezulta ca va exista o probabilitate de (1 - p) ca acesta sa nu plateasca. In aceasta situatie firma va suporta doar costurile suplimentare (CHE) fara sa inregistreze vreun venit aferent.

Profitul asteptat de pe urma celor doua variante poate fi exprimat astfel:
O sa abordam situatia firmei KOKO. Cand aceasta firma acorda credit comercial unor firme solvabile, ea primeste venituri cu o valoare actualizata de 1.200 de Euro si suporta costuri cu o valoare actualizata de 1.000 de Euro. In consecinta, profitul asteptat al firmei daca ofera credit va fi:
pVA(Venit - CHE) - (1 - p)VA(CHE) = p x 200 - (1 - p) x 1000.
Daca probabilitatea de incasare este de 5/6, atunci firma KOKO se poate astepta la atingerea pragului de rentabilitate:

Profitul asteptat = 5/6 x 200 - (1 - 5/6) x 1000 = 0
Astfel, politica de creditare comerciala a firmei KOKO ar trebui sa fie de acordare a creditului atunci cand sansele de incasare sunt mai mari de 5/6, respectiv 83,33%.Departamentul de credit comercial al firmei KOKO realizeaza un studiu pentru a determina care dintre clientii sai nu vor plati. Rezulta ca 95% dintre clientii sai au fost buni-platnici si 5% dintre acestia au platit cu greutate sau deloc. Clientii cu un istoric de plati intarziate prezinta o mai mare probabilitate de a nu plati la urmatoarea comanda fata de clientii cu un bun istoric de plata. In medie, 20% dintre clientii cu istoric slab de plati nu platesc la urmatoarea comanda, in timp ce doar 2% dintre clientii cu istoric bun de plati nu platesc.

Vom presupune ca firma KOKO studiaza un esantion de 1000 de clienti, care nu au esuat cu plata pana in prezent. Dintre acestia, 950 au un istoric de plati prompte si 50 au un istoric de plati intarziate. Pe baza experientei anterioare, firma KOKO se asteapta ca 19 clienti cu istoric bun de plata si 10 clienti cu un istoric de plati intarziate sa nu plateasca in viitor:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.