Abordarea economica - premisa a durabilitatii

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 2
Autor: Ioan Gurcescu
Dimensiune: 251kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ultimele decenii au adus in atentia opiniei publice si a factorilor de
decizie o noua dimensiune - dimensiunea ecologica. Considerat mult timp
o problema de sine-statatoare, mediul inconjurator se bucura astazi de o
recunoastere generala, ceea ce nu inseamna decat faptul ca se accepta
integrarea unui nou aspect, a unei noi dimensiuni in orice activitate umana pentru a preveni situatii de dezechilibru care au condus la efecte dramatice, cu multiple costuri economice si sociale.

Cursuri similare:

Cum s-a ajuns aici? Este o intrebare simpla, la care se poate raspunde
atat in termeni teoretici, plecand de la faptul ca omul este si o fiinta
biologica, cat mai ales practici, demonstrand dependenta activitatilor
noastre de activitatea celorlalti "locuitori" ai planetei.

Erorile filosofice care au condus la criza mediului inconjurator
pornesc de la faptul ca "... am presupus ca viata noastra nu trebuie sa aiba nici o legatura cu lumea naturala, ca mintea noastra este separata de trup si ca, in calitate de intelecte neintrupate, putem manevra lumea in ce fel vrem.

Tocmai pentru ca nu simtim nici o legatura cu lumea fizica, minimalizam
consecintele actiunilor noastre."1Faptul ca suntem si fiinte biologice poate insa sa aduca si explicatii asupra modului in care omul s-a comportat sau s-a raportat la lumea in care traieste, la celelalte forme de viata de care depinde direct sau indirect prin alimentatie sau alte nevoi. Astfel, in calitate de fiinte biologice, actiunile noastre
indreptate spre satisfacerea nevoilor proprii, considerate singurele care trebuie luate in considerare, sunt justificate, chiar daca duc la autodistrugere.

O scurta privire asupra modului cum se comporta alte specii,
indiferent de nivelul pe care l-au atins pe scara evolutiei biologice sau de complexitatea organismelor lor, devine edificatoare. Daca nu sunt
impiedicate in inmultirea lor de un "dusman", respectiv o alta specie care se hraneste, intr-un fel sau altul, pe seama lor sau de conditii de mediu nefavorabile, isi vor mari numarul de indivizi pana la nivelul la care acestia consuma prea multa hrana, spatiu sau altele necesare supravietuirii, astfel ca numarul de indivizi incepe sa scada ca urmare a insuficientei resurselor.

Faptul ca ignoram limitele resurselor, dincolo de numeroasele explicatii
economice, isi gaseste radacinile si in acest punct.Epuizarea resurselor si chiar poluarea pot fi identificate in
comportamentul populatiilor oricarei specii. Daca alti factori nu actioneaza, cresterea populatiilor va fi limitata de ea insasi. Fie prin infometare, atunci cand nu mai este suficienta hrana, fie prin intoxicare, in cazul in care compusii metabolici eliminati se acumuleaza pana la nivelul care determina autotoxicitate.

In general, nici o specie nu "se ingrijeste" de ce se intampla cu produsele eliminate ca urmare a functionarii organismului, cu resturile alimentare etc. De acest lucru se ocupa alte specii care s-au adaptat
la utilizarea materialelor respective in diverse scopuri, astfel incat
acumularea lor nu este posibila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.