Abordarea economico-financiara a conceptului de asigurare

Trimis la data: 2009-05-02
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 4
Autor: Alina Lucescu
Dimensiune: 514kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nevoia de aparare a oamenilor in fata consecintelor unor evenimente
(riscuri) generatoare de pagube sau care impieteaza asupra vietii si
integritatii lor corporale a generat aparitia unor sisteme distincte, menite sa-i protejeze contra unor pierderi care au ca factor comun faptul ca sunt, in fond, pierderi banesti.

Cursuri similare:

Asigurarea permite unei persoane fizice sau juridice cu aversiune fata
de risc sa transfere riscurile la care este supus catre o organizatie
specializata, in schimbul platii primei de asigurare. Ca activitate economica, asigurarile au o serie de trasaturi distincte, care le confera un loc aparte in economie, cat si in sistemul financiar.

Asigurarile au aparut si se dezvolta datorita existentei unor riscuri
comune, a caror manifestare antreneaza producerea de pagube, atat
economiei, cat si populatiei. Existenta acestora conduce la formarea
comunitatii de risc, care presupune ca un mare numar de persoane fizice
si/sau juridice, aflate sub incidenta riscurilor, avand aversiune fata de acestea si interesate in acoperirea pagubelor consimt sa se apere in comun, participand la formarea fondului de asigurare, prin intermediul uneiorganizatii specializate.

Din existenta comunitatii de risc deriva si o alta caracteristica a
activitatilor de asigurare, mutualitatea. Ea consta in faptul ca gestiunea riscului se face in comun. Toti membrii comunitatii de risc participa la formarea unui fond comun, de care insa vor beneficia numai unii dintre membrii sai, cei la care s-a produs riscul. Ca urmare, nu exista o egalitate intre marimea contributiei fiecarui asigurat la fondul de asigurare (prima) si cuantumul indemnizatiei (despagubirea sau suma asigurata) primita de acesta.

Fondul comun (fondul de asigurare) se constituie in mod
descentralizat din primele varsate de membrii comunitatii de risc si este utilizat la nivelul organizatiilor de asigurare. El are destinatii caracteristice activitatii de asigurare: plata despagubirilor si sumelor asigurate, ca 94 Bazele asigurarilor principala destinatie; constituirea fondurilor de rezerva specifice ale asiguratorului; acoperirea cheltuielilor si profitul organizatiei de asigurare;
constituirea la nivel national a unor fonduri de protectie a asiguratilor115.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.