Abordarea psihologica si legala a dramei judiciare

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina Maroc
Dimensiune: 175kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
(1) Criminologia reprezinta "totalitatea cunostintelor stiintifice referitoare la criminalitate ca fenomen social" si se ocupa de "studiul proceselor elaborarii legilor, al incalcarii acestora si al reactiei sociale impotriva acelora care incalca legile" (Sutherland& Cressey, 1966, p. 22);
(2) "stiinta care studiaza fenomenul social al criminalitatii, in scopul prevenirii si combaterii acestuia"(Nistoreanusi Paun, 1996, p. 34)
(3) stiinta care studiaza "conduita infractogenadin punct de vedere al genezei si trecerii de la potential la act criminogen ca fenomen sociopsihologic"(Mitrofan, Zdrengheasi Butoi, 1992, p. 11)

Cursuri similare:

Criminologiaeste orientata spre o finalitate macrosociala: de a contribui la elaborarea unei conceptii, a unei politici de prevenire si combatere a fenomenului infractional la nivel social; obiect variabil.Psihologia judiciarainsa urmareste scopul de a ajuta participantii implicati in drama judiciara concreta, aici si acum: ea este orientata preponderent spre o corecta stabilire a vinovatiei si justa incadrare a faptei, prin oferirea unor cunostinte ce ajuta magistratii in individualizarea corecta a formei si intensitatii pedepsei.

Criminalistica
Criminalistica este o disciplina juridica auxiliara care studiaza modalitatile de organizare a activitatilor de urmarire penala
necesare identificarii infractiunilor si infractorului.Criminalistica reprezinta "stiinta care are ca obiect studiul metodelor tehnico-stiintifice, a celor de tactica penala si a mijloacelor necesare aplicarii lor pentru descoperirea, fixarea si examinarea urmelor infractiunii, urmaririi si identificarii infractorilor, cercetarii infractiunii si prevenirii lor"(Ciopraga, 1996, p. 7).

In mod concret ea contine o serie de recomandari asupra modului in care se planifica activitatea de urmarire penala, cum se face cercetarea la fata locului, reconstituirea unei infractiuni, cum se realizeaza perchezitia personala si a locuintelor, cum, cu aceasta ocazie trebuie sa se faca ridicarea de obiecte si inscrisuri.Beneficiari directi: politia judiciara (anchetatori) & procurori.Raportul criminalistica - psihologie judiciara:Dubla specializare: psiholog criminalist/ psiholog expert criminalist.

Dreptul penal
Denumirea de "drept penal"(eng. "criminal law") este folosita de catre juristi si persoanele care au tangenta cu mediul legal cel putin sub doua acceptiuni (Giurgiu, 1996):
1.pentru a desemna o stiinta, mai exact, o ramura distincta a stiintelor juridicecare studiaza normele penale; uneori i se mai spune doctrina penala

2.pentru a desemna o ramura specifica a dreptului,care reuneste sistemul normelor juridice penale in vigoare (care se aplica la ora actuala pe teritoriul unei tari); uneori pentru a se sublinia aceasta acceptiune a denumirii se foloseste precizarea ca este vorba despre un drept penal material

Dreptul penal pozitivpoate fi definit ca fiind "ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala si combatere a criminalitatii, prin determinarea actiunilor sau inactiunilor care constituie infractiuni si a sanctiunilor ce lesunt aplicabile" (Giurgiu, 1996, p. 7).
Raportul drept penal - psihologie judiciara:
Descrierea contextului legal la care se aplica cunostintele psihologice: ce conduite sunt infractiuni etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.