Abordarea psihologica si legala a dramei judiciare

Trimis la data: 2010-11-18 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Roxana Bucur Dimensiune: 270kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tinand cont de faptul ca psihologia judiciara este o disciplina de sinteza, se impune in continuare sa examinam succint care sunt acele discipline stiintifice care contribuie cel mai mult la elaborarea corpului de cunostinte ce alcatuiesc continutul psihologiei judiciare.
Deoarece psihologia judiciara se ocupa, cu preponderenta, de momentele psihologice ale infaptuirii justitiei, mai ales a justitiei penale, este firesc sa ne indreptam pentru inceput atentia in directia disciplinelor juridice.Mai intai de toate am ales sa analizam setul de discipline orientate spre infaptuirea justitiei penale.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Criminologia
Conform opiniei parintelui criminologiei americane - E. H. Sutherland - criminologia reprezinta "totalitatea cunostintelor stiintifice referitoare la criminalitate ca fenomen social" si se ocupa de "studiul proceselor elaborarii legilor, al incalcarii acestora si al reactiei sociale impotriva acelora care incalca legile" (Sutherland & Cressey, 1966, p. 22). La fel ca si psihologia judiciara, criminologia este o stiinta de sinteza, interdisciplinara.

Nistoreanu si Paun (1996) considera ca "obiectul de studiu al criminologiei include: criminalitatea ca fenomen social, infractiunea, infractorul, victima si reactia sociala impotriva criminalitatii" (p.23). In opinia lor criminologia este "stiinta care studiaza fenomenul social al criminalitatii, in scopul prevenirii si combaterii acestuia" (Nistoreanu si Paun, 1996, p. 34).

Mitrofan, Zdrenghea si Butoi (1992) considera criminologia ca avand un obiect de studiu mulat mai restrans, o stiinta care studiaza "conduita infractogena din punct de vedere al genezei si trecerii de la potential la act criminogen ca fenomen sociopsihologic" (p. 11).Obiectul acestei discipline a fost inteles destul de diferit:
• la inceput (parintele criminologiei este considerat a fi medicul militar Cesare Lombroso, celebru in special pentru tratatul "Omul criminal") obiectul criminologiei a fost infractorul, criminalul, deviantul (ceea ce implica o sinteza a cunostintelor despre ereditate, psihologie si psihiatrie);
• ulterior accentul s-a deplasat spre fapta antisociala / infractiune (cu o accentuare a analizei sociologice si din punct de vedere al psihologiei sociale);
• un alt accent a fost pus asupra criminalitatii ca fenomen social (cercetari de statistica infractionala). Astazi predomina o abordare multifactoriala / pluridisciplinara asupra criminalitatii, reflectata de altfel si in definirea obiectului de studiu.
Criminologia, la ora actuala, este orientata spre o finalitate macrosociala: de a contribui la elaborarea unei conceptii, a unei politici de prevenire si combatere a fenomenului infractional la nivel social; psihologia judiciara insa urmareste scopul de a ajuta participantii implicati in drama judiciara concreta, aici si acum: ea este orientata preponderent spre o corecta stabilire a vinovatiei si justa incadrare a faptei, prin oferirea unor cunostinte ce ajuta magistratii in individualizarea corecta a formei si intensitatii pedepsei, etc.
Ne vom referi la cunostintele de criminologie atunci cand ne vom interesa mai indeaproape de cauzele criminalitatii in general. Aceste cunostinte ne pot ajuta in intelegerea unui caz concret, a unei drame judiciare prezente aici si acum.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.