Abordarea sistematica

Trimis la data: 2010-04-09
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina Mateescu
Dimensiune: 395kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de SISTEM a aparut relativ recent, dupa 1950 si constituie una dintre marile idei realizate de gandirea omeneasca.Prin sistem se intelege un ansamblu de elemente (obiecte, fenomene, indivizi) care se conditioneaza reciproc, intre care exista legaturi si schimburi de:
energie; substanta; informatii,ansamblu care este separat de mediu printr-un invelis fizic sau conceptual.

Cursuri similare:

starea -- ansamblul valorilor/nivelurilor tuturor caracteristicilor sistemului la un moment dat;
evolutia -- succesiunea de stari pe care le parcurge sistemul;
structura -- ansamblul interactiunilor dintre elementele componente ale sistemului precum si modalitatea de dispunere a legaturilor si partilor in intreg;
structura activa -- suportul material esential al unui sistem; cuprinde acei factori care determina capacitatea de transformare a elementelor de intrare.

Exista sisteme care pot reactiona la schimbarile din mediu urmarind, prin existenta lor, realizarea unui anumit scop - sunt dotate cu proprietatea de autoreglare si poarta numele de SISTEME CIBERNETICE.Cibernetica este stiinta care se ocupa cu studierea comportarilor de adaptare (de reglare) ale structurilor ce poseda mecanismul prin care se realizeaza un scop, care au o finalitate.

Orice sistem autoreglabil, fiinta sau masina, trebuie sa contina, la limita, cel putin doua entitati a caror structura nu intereseaza (denumite de aceea cutii negre - black boxes), esentiale fiind rolurile lor :efectorul - asigura transformarea intrarilor din mediu in iesiri ale sistemului;conexiunea inversa, comanda(FEEDBACK) - asigura corelarea intrarilor cu nivelul si caracteristicile iesirilor.

Modalitatile concrete de structurare a celor doua entitati sunt de o mare diversitate, esentiale ramanand, pentru comportamentul de autoreglare, rolurile acestora.Sistemele cibernetice reale (fiinte, masini sau structuri social-economice) sunt insa mult mai complexe incluzand un numar mare de elemente componente de diferite naturi si de niveluri de realizare a reglarii interne.Pentru ca un sistem sa prezinte caracteristica de autoreglare, este necesar ca feedback-ul sa fie prezent la nivelul ansamblului sistemului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.