Absorbtia, difuzia si dispersia luminii - tratare fenomenologica

Trimis la data: 2010-08-14
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.33 / 10
Downloads: 377
Autor: Miruna Chirila
Dimensiune: 70kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Lumina este absorbita la trecerea prin medii optice, in sensul ca unda luminoasa pierde energie la parcurgerea mediului respectiv.
Absorbtia are un caracter selectiv, ea depinzand de natura mediului absorbant si de lungimea de unda a undei luminoase, astfel, sticla nu absoarbe radiatiile vizibile, dar absoarbe radiatiile infrarosii si ultraviolete, atmosfera prezinta cateva ferestre de transparenta - in vizibil, domeniul radio si o parte a domeniului infrarosu - pentru observatii astronomice in domeniile de absorbtie receptorii trebuind sa fie situati in spatiul extraatmosferic.

Cursuri similare:

Absorbtia explica culoarea corpurilor: astfel, corpurile transparente (filtre) absorb radiatiile de toate lungimile de unda cu exceptia celor care determina culoarea filtrului, in timp ce corpurile opace absorb toate lungimile de unda cu exceptia celor refleflectate si care determina culoarea corpului.

Scaderea dI a intensitatii luminii la strabaterea unui strat absorbant elementar de grosime dx este proportionala cu grosimea stratului absorbant, cu intensitatea initiala a fasciculului si depinde de natura mediului si de lungimea de unda a luminii .Analizele prin absorbtie se folosesc pentru determinarea concentratiilor solutiilor sau pentru studiul structurii mediilor absorbante, care absorb anumite lungimi de unda caracteristice.

Difuzia (imprastierea) luminii.Difuzia este fenomenul datorita caruia rezele de lumina care sunt invizibile intr-un mediu transparent, devin vizibile daca in mediu se afla impuritati microscopice (praf, fum, suspensii).Fenomenul se explica prin producerea undelor secundare in mediul difuzant, a caror directie este diferita de a undei primare. Cand frecventa undelor secundare este aceeasi cu a undei primare, difuzia se numeste difuzia elastica (difuzie Rayleigh), iar cand frecventa undelor secundare este diferita de a undelor primare, difuzia se numeste difuzie inelastica.

Acest tip de difuzie se produce in medii omogene (fara farticule in suspensie), in special in lichide si gaze. Acestea difuzeaza lumina mult mai putin decat mediile tulburi (este difuzata 10-6 o 10-7 din intensitatea luminii incidente) Cauza acestui tip de difuzie o reprezinta fluctuatiile de densitate care determina variatii ale permitivitatii si neregularitati in orientarea moleculelor.

Culoarea albastra a cerului este datorata difuziei luminii solare, cauzata de fluctuatiile de densitate ale aerului atmosferic, explicatia fiind urmatoarea: cum intensitatea luminii difuzate este invers proportionala cu puterea a patra a lungimii de unda (difuzie Rayleigh) si cum lungimea de unda a radiatiei albastre este mai mica decat cea a radiatiei rosii, rezulta ca intensitatea radiatiei difuzate in domeniul albastru este mai mare decat cea radiatiei difuzate in domeniul rosu. Daca in atmosfera exista particule in suspensie (praf, picaturi de apa), predomina difuzia Mie.

Fenomenul de difuzie este folosit, printre altele, pentru determinarea temperaturii critice, stiut fiind faptul ca atunci cand temperatura se apropie de cea critica, fluctuatiile de densitate a lichidelor cresc, iar vaporii din apropierea lichidului devin tulburi (opalescenta critica).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.