Achizitia marfurilor

Trimis la data: 2010-10-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Madlan
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desi considerata initial doar un ansamblu de activitati necesare, si generatoare de costuri, achizitia a capatat odata cu dezvoltarea logisticii marfurilor un nou statut. Deoarece este pozitionata la zona de contact dintre firma si furnizori sai, ea este activitatea care defineste rolul de client al acesteia (prin exprimarea cerintelor legate de produsele care urmeaza a fi achizitionate). In acelasi timp, achizitia reprezinta activitatea care determina direct eficienta tuturor celorlalte componente ale mixului logistic prin obiectivele si caracteristicile sale. Ca urmare, rolul achizitiei a crescut in ultima perioada ea fiind din ce in ce mai frecvent considerata o activitate generatoare de profit.

Cursuri similare:

Conceptul de achizitie
Promovarea logisticii marfurilor in activitatea comerciala, in general, si in distributia bunurilor de consum, in special, creste importanta achizitiei si aprovizionarii pentru firmele din acest domeniu. Achizitia a devenit astfel o activitate principala, de importanta strategica esentiala, a mixului logistic, cu un grad ridicat de specializare. Ea contribuie la cresterea capacitatii firmei de a satisface cerintele si asteptarile clientilor potentiali.

Exista numeroase abordari conceptuale privind achizitia de bunuri in scopul aprovizionarii. Uneori, acesti doi termeni sunt utilizati ca sinonime, desi intre ei exista diferente mari de continut.
Ca activitate primara a mixului logistic achizitia urmareste cumpararea la un cost optim si din surse competente si sigure a bunurilor si serviciilor necesare activitatii firmei, in conditiile indeplinirii misiunii logisticii marfurilor (furnizarea produselor la locul, momentul si in conditiile solicitate de client).

Analiza acestei definitii releva o serie de caracteristici ale achizitiei:Procurarea de bunuri si servicii se poate realiza din surse externe firmei prin cumparare, contrapartida, leasing etc.Necesitatea achizitiei este determinata de tipul de produs, de cantitatile necesare, de nivelul de calitate necesar si intervalul de livrare. Selectarea furnizorilor se realizeaza astfel pe criterii obiective privind performanta economica si profitabilitatea, relevante pentru firma cumparatoare.

Achizitia se realizeaza la cel mai favorabil cost nu cel mai mic cost. Acesta rezulta din analiza permanenta a costurilor, in raport cu calitatea, costul fiind o combinatie intre pret si calitate. In acest sunt avute in vedere si costurile asociate achizitiei, (costuri de lansare a comenzilor, costurile de transport si depozitare etc.).

Este necesara o selectie atenta a surselor constand in evaluarea nivelului de performanta si a capacitatii furnizorilor de a onora angajamentele contractuale. Se utilizeaza un set de criterii de evaluare relevante din perspectiva obiectivelor firmei cumparatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.