Achizitii intracomunitare

Trimis la data: 2009-07-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 1
Autor: Cristina Mulescu
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inceputul anilor '90 a fost marcat de schimbari politice si economice majore in majoritatea regiunilor lumii. Succesul economiilor de piata, esecurile sistemelor centralizate bazate pe economia de comanda si ineficienta intreprinderilor publice au invins rolul puternic al statului din economiile centralizate. Aceasta perioada a reprezentat inceputul schimbarilor in societatea romaneasca, si anume trecerea la democratie si de la economia centralizata la economia de piata.

Cursuri similare:

Amplul proces de tranzitie spre economia de piata a avut loc loc pe fondul si in corelatie cu un alt proces complex si major, cel al integrarii europene. "Mirajul" integrarii a devenit atractiv prin prisma avantajelor de care se bucurau tarile membre. Datorita "pietei comune", statele Comunitatii Europene au reusit sa delimiteze un spatiu economic omogen, in care barierele vamale si comerciale au fost suprimate, la baza acestui concept aflandu-se o serie de libertati fundamentale : libera circulatie a marfurilor, a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor.

Dobandirea statutului de membru al UE a constituit o prioritate absoluta a politicii externe romanesti. Incepand cu semnarea, in 1993, a Acordului European de Asociere, toate Guvernele Romaniei si-au fixat fara exceptie ca obiectiv prioritar al programelor lor de guvernare imperativul aderarii la Uniunea Europeana, pe baza indeplinirii cat mai rapide a criteriilor de aderare de la Copenhaga si Madrid, astfel incat acest obiectiv a devenit realitate la 1 ianuarie 2007.

Din punct de vedere legislativ, aderarea Romaniei a adus multiple modificari, cu impact direct asupra operatiunilor comerciale desfasurate de agentii economici, dupa cum rezulta din tabelul. nr. 1.1.Prin armonizarea legislatiei romanesti cu cea comunitara, termenul de import din Statele Membre a fost inlocuit cu cel de achizitie intracomunitara , definita drept "obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.