Acizi Carboxilici

Trimis la data: 2010-10-21
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu Florica
Dimensiune: 255kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dupa numarul grupelor caboxil din molecula:
acizi monocarboxilici
acizi dicarboxilici si policarboxilici
Dupa natura radicalului organic:
acizi carboxilici saturati (si aromatici)
acizi carboxilici nesaturati.

Cursuri similare:

Multi acizi organici au denumiri empirice intrate in uz, comune, care corespund originii (mai ales vegetale) sau proprietatilor lor.Proprietati fizice Termenii inferiori (C1-C11) ai seriei omoloage a acizilor monocarboxilici saturati sunt substante lichide la temperatura obisnuita, iar termenii superiori (incepand cu C12) sunt substante solide. Temperaturile de topire si de fierbere cresc cu cresterea maselor moleculare prezentand o alternanta; respectiv acizii cu numar par de atomi de carbon se topesc mai sus decat acizii cu numar impar, invecinati.

In aceeasi serie omoloaga temperatura de fierbere are o crestere regulata. Termenii superiori nu pot fi distilati in vid pentru ca se descompun sub punctul de fierbere. Termenii inferiori (C1-C4) sunt solubili in apa; solubilitatea scade cu cresterea masei moleculare. Acizii superiori au solubilitate limitata in apa si sunt solubili in solventi organici.

Formarea sarurilor. Acizii organici reactioneaza cu hidroxizi, oxizi bazici, carbonati si amine si formeaza saruri. La acidulare cu acizi minerali, sarurile ionizate pun in libertate acizii carboxilici corespunzatori. Sarurile acizilor carboxilici superiori au o solubilitate limitata in apa (vezi agenti tensioactivi si sapunuri).

Acidul formic, HCOOH, a fost descoperit in furnicile rosii in sec. XVII si in urzici. Se mai gaseste si in ace de brad si de pin. Este un lichid incolor, cu miros intepator, un iritant pentru piele si mucoase.Acidul formic are actiune antiseptica fiind activ fata de mucegaiuri si enzime; este conservant (0,15% si 1-2%) pentru legume murate si fructe. Este utilizat in tabacarie pentru decalcifierea pieilor si in industria textila ca mordant auxiliar.

Acidul acetic sau acidul etanoic, CH3COOH, este lichid (T.f. 118,5oC), cu miros intepator. Acidul acetic este o substanta polara (i = 1,73 D). Acidul acetic rezulta in concentratie de 3-15% prin fermentarea oxidativa a solutiilor etanolice cu ajutorul bacteriilor, microderma aceti, din aer. Metoda necesita in mediu de fermentatie compusi cu fosfor si azot ca hrana pentru bacterii. Industrial, acidul acetic rezulta pe cale de sinteza, prin oxidarea acetaldehidei, folosind acetatul de mangan drept catalizator, la 60oC.

Rezulta acid acetic de concentratie 95-97%. Cu alti catalizatori se obtine un amestec de componente care se poate separa prin distilare. Rezulta la distilarea uscata a lemnului. Acidul acetic anhidru, obtinut prin rectificare, se numeste acid acetic glacial (se solidifica la rece, la +16,6oC) si este caustic. In cantitati mici acidul acetic este condiment si conservant (otet). Acetatul de calciu serveste la conservarea painii si branzei (0,4-1%). Acidul acetic este un bun solvent. Poate functiona ca mordant auxiliar in industria textila (acetat de aluminiu). Acidul acetic poate participa la unele transformari cu importanta biochimica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.