Acizi Nucleici

Trimis la data: 2010-05-17
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor Musatescu
Dimensiune: 560kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
5.1. Definitie, Rol biochimic, Istoric, Caracterizare generala, Clasificare: Acizii nucleici sunt compusi macromoleculari cu o structura extrem de complexa, ce se gasesc in toate celulele vii inclusiv virusuri. Ei formeaza impreuna cu proteinele, nucleoproteidele deosebit de importante din punct de vedere biologic. Pe langa transmiterea ereditatii de la o generatie la urmatoarea, acizii nucleici sunt responsabili si pentru natura, structura si controlul realizarii proteinelor specifice.

Cursuri similare:

Deci rolul esential al acizilor nucleici consta in inmagazinarea, transmiterea si a transcrierii informatiei genetice in biosinteza tuturor proteinelor din organisme. Cum realizeaza acizii nucleici aceste sarcini sunt in prezent unele dintre cele mai intense si promitatoare cercetari care se deruleaza in prezent.

Acizii nucleici au fost izolati pentru prima data, in 1868, ca nucleoproteide din "puroi chirurgical" de catre anatomistul elvetian Friederich Miescher. El a stabilit ca materialul izolat contine o cantitate ridicata de fosfor si azot care confera materialului analizat un caracter acid si l-a denumit nuclein. Ulterior aceste substante complexe au fost izolate si studiate de catre diferiti cercetatori din nuclee ale celulelor vii.

Un important pas in studierea acizilor nucleici a fost facut de catre biochimistul german Albert Kossel care arata in 1879 ca nucleinele sunt formate dintr-o componenta proteica si alta non-proteica. Pentru aceasta componenta non-proteica Richard Altmann propune, pentru prima data, in 1889, denumirea de acid nucleic.

Astazi se stie ca acesti compusi se gasesc si in alte parti din celula nu numai in nuclei. Ulterior au fost obtinuti numerosi acizi nucleici din tesuturi animale, vegetale si microorganisme. S-a observat ca celulele cu nucleu mare sunt cele mai bune surse de acizi nucleici. Din acest motiv pentru studiul acizilor nucleici a fost utilizata in mod deosebit timusul, glanda limfoida responsabila de medierea imunitatii celulare, locul unde se dezvolta celulele albe, limfocitele.

Biochimistul german Albert Kossel descopera de asemenea cele 5 baze majore, componente ale acizilor nucleici (adenina, citozina, guanina, timina si uracilul). Pentru studiile sale asupra acizilor nucleici si proteinelor i se acorda in 1910 premiul Nobel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.