Acizi nucleici

Trimis la data: 2010-01-31
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adelia turculet
Dimensiune: 298kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acizii nucleici sunt biomolecule de importanta biologica fundamentala, care detin un loc aparte in organizarea si functionarea materiei vii. Alaturi de proteine, acizii nucleici constituie cei mai importanti biopolimeri care intra in alcatuirea celulei vii.
Rolul biologic al acizilor nucleici consta in faptul ca in ei este codificata informatia genetica si datorita lor, aceasta informatie se transmite. Prin participarea nemijlocita a acizilor nucleici se realizeaza sinteza tuturor proteinelor, in consecinta si a enzimelor existente in celula vie.

Cursuri similare:

. Totodata, multe nucleotide - elemente structurale ale acizilor nucleici - au un rol important in metabolismul substantelor si energetic, indeplinind functii coenzimatice.
Acizii nucleici sunt compusi macromoleculari care poseda o masa moleculara gigantica (milioane de unitati); se dizolva in solutii alcaline si sunt precipitati prin acidularea acestora; poseda proprietati acide puternice si la pH fiziologic poarta o inalta sarcina negativa; contin aproximativ 15% azot si 10% fosfor.

Acizii nucleici se pot imparti in doua clase: ribonucleici (ARN) care contin riboza si dezoxiribonucleici (ADN), in compozitia carora intra dezoxiriboza. Ambele tipuri reprezinta polimeri liniari ai nucleotidelor care se formeaza cu ajutorul legaturilor esterfosforice intre 5'-fosfatul unui nucleotid si grupa 3'-hidroxilica a pentozei nucleotidului vecin.Molecula unui acid nucleic reprezinta un polinucleotid alcatuit dintr-un numar mare de mononucleotide. Mononucleotidele, la randul lor, sunt constituite din trei componente:
o baza azotata (purinica sau pirimidininca) legata de un glucid (riboza sau dezoxiriboza) si fosfat care esterifica glucidul la atomii C-2', C-3' sau C-5'. Esterificarea la C-5' este cea mai raspandita.

In procesele metabolice care au loc in organismele animale si vegetale, bazele azotate purinice formeaza o serie de produsi, printre care deosebit de important este acidul uric; la om, acesta este produsul final al metabolismului purinic. In unele plante se acumuleaza in cantitati mari derivati metilati de natura purinica: cofeina din cafea si ceai, teobromina - compusul activ al boabelor de cacao. Boabele de cafea contin pana la 1,5% cafeina, iar in ceai, continutul ei este mult mai mare (pana la 5%). Nivelul teobrominei in boabele de cacao ajunge pana la 1,8%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.