Acizii nucleici - detalii structurale si functionale

Trimis la data: 2009-05-17
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.69 / 10
Downloads: 0
Autor: Ramona Costache
Dimensiune: 451kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acizii nucleici reprezinta punctul nodal in procesul complex al stocarii si perpetuarii informatiei ereditare, in succesiunea de generatii, precum si in cascada de procese ce implica exprimarea (fenotipizarea) informatiei genotipice, in fenotipul unui anumit individ.
Acizii nucleici sunt macromolecule polinucleotidice. Asamblarea macromoleculelor se efectueaza prin repetitii multiple ale catorva monomeri care nu sunt altceva decat nucleotizii (mononucleotizii). In functie de tipurile mononucleotizilor pe seama carora se constituie macromoleculele de acizi nucleici, acestia apartin la una dintre cele doua mari categorii - acizii ribonucleici sau acizii dezoxiribonucleici.

Cursuri similare:

In componenta acidului dezoxiribonucleic intra dezoxiriboza, mai exact D-2 dezoxiriboza. Dezoxiriboza ca si riboza, de altfel, face parte din grupa monozaharidelor cu 5 atomi de carbon in molecula, de unde si numele de pentoze. In constitutia acizilor nucleici pentozele se gasesc sub forma furanozica. Inelul furanozic are atomii situati intr-un singur plan.

Numerotarea atomilor de carbon se face de la 1' la 5', spre a se deosebi de numerele 1, 2, 3, 4 etc., utilizate in cazul bazelor azotate purinice si/sau pirimidinice, cu care se asociaza pentoza pentrua forma nucleosidele. Atomul C2' este singurul asimetric si confera posibilitatea aparitiei izomerilor levogiri si dextrogiri. Merita subliniat faptul ca in acizii nucleici sunt prezenti doar izomerii dextrogiri. Pe de alta parte, in functie de pozitia gruparii OH de la C1' fata de planul molecular, pentozele sunt de doua tipuri - α si β

Diferentele dintre cele doua constau in aceea ca gruparea OH se afla deasupra planului molecular (tipul β) sau sub acesta (tipul α).Diferentele dintre cele doua tipuri mai provin si din faptul ca intensitatea devierii luminii polarizate este alta la fiecare dintre ele - forma α are o putere rotatorie mai mare. Precizam, din nou, ca in acizii nucleici sunt prezente doar pentozele de tip β.

Practic, in componenta oricarei macromolecule de acid dezoxiribonucleic intra, obligatoriu, toate cele patru baze azotate mentionate, dar in ordine si cantitate dependente de specia careia ii apartine individul din celulele s-a extras acidul supus analizei. Alaturi de aceste baze, in dezoxiribonucleotizi, se pot gasi (in calitate de agliconi) si alte baze purinice si/sau pirimidinice (aproximativ 50 de tipuri diferite), denumite baze rare (anormale sau minore).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.