Acoperirea Mediatica a Razboiului din Indochina in Presa Ilustrata Franceza 1945-1954

Trimis la data: 2010-04-12
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Razvan Barbulescu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Razboiul din Indochina este un caz singular in istoria decolonizarii: o putere cu o mare reputatie este infranta, in ciuda carelor de lupta si a avioanelor sale, intr-o batalie de anvergura, de catre o miscare liberala nationala. Batalia de la Dien Bien Phu va incorona victoria Aliantei pentru independenta Vietnamului pe un corp expeditionar decimat si umilit, in acelasi timp cand se inaugureaza declinul Imperiului francez.

Cursuri similare:

Conflictul din Indochina reprezinta, de asemenea, un caz particular prin uitarea colectiva care il caracterizeaza in sanul societatii franceze - maniera inconstienta de reducere a ororii unui conflict care nu a avut totusi nimic mai elegant ca acela condus de catre Statele Unite? - si in ciuda unei productii actuale de lucrari care nu pot fi remarcate sau puse in relatie directa cu apropiata celebrare a cincizecea aniversare de la predarea garnizoanei de la Dien Bien Phu.

Subiectul studiat se desfasoara deci, intr-un spatiu si timp particular, iremediabil atasat la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, la decolonizare si la lumea bipolara in devenire.Razboiul din Indochina - eclipseaza- care poate clasifica franceza pentru a se putea distinge de cel de-al doilea razboi - cel american, "Razboiul din Vietnam" - nu este in fapt pentru vietnamezi ca prima fraza din "razboiul de 30 de ani".

Rare sunt natiunile care, impreuna cu Vietnamul, vor cunoaste asa putin tara proprie si vor indura atat de mult timpchinurile razboiului si ocupatia straina. Astfel, din punctul de vedere al vietnamezilor, conflictele de eliberare nationala care jaloneaza istoria contemporana a vechii Indochine se inscriu in lunga durata.Totusi, razboiul francez si evolutia sa, care a facut sa se strecoare un conflict de ordine dublat national, pe terenul international al razboiului rece in mai putin de un deceniu, se inveciaza cu o dimensiune temporara limitata. Pe scurt, un timp, o tranzitie intre razboaiele totale si razboiul modern.

Razboiul din Indochina a introdus in mintea si vocabularul militar al secolului XX notiunea de razboi revolutionar si subversiv, definit prin aceleasi caracteristici ca si razboiul modern. Razboiul subversiv si cel revolutionar au un numitor comun, acela de a vrea sa mentina puterea in loc pe un teritoriu, in principal sprijinindu-se pe populatie. Dar, acesti termeni care desemneaza acelasi obiectiv, acopera doua realitati distincte.

Aspectul revolutionar tine de elaborarea unei strategii globale si de dimensiunea sa ideologica. Strategia revolutionara pentru care logicii pot milita are o importanta mai mica decat in razboaiele totale, fiind una si globla. Ea mobilizeaza toate fortele ( economice, sociale, militare, psihologice) de care dispun rasculatii si fondurile, intr-o singura strategie care se supune revolutiei.

Cat despre razboiul subversiv, acesta aplica primul principiu al artei militare, se poate spune, economia fortelor. A slabi adversarul pentru a trage mai bine lovitura de gratie: acesta este obiectivul. Asfel, traditionala lovitura de arme se substituie cu razboiul de partizani, cu agresiunile indirecte si cu indoctrinarea maselor. Ansamblul acestor mijloace se foloseste pentru a mina autoritarea institutiilor legale, dar de asemenea pentru a impresiona populatia. O asemenea strategie integreaza o dimensiune ideologica si psihologica, care releveaza legaturile razboiului si politicii.

Atunci cand se aborda razboiul din Indochina, armata franceza se gasea avand obligatia de a-si reconstitui identitatea si de a recuceri oamenii. Insa, pentru societatea franceza conflictul indochin se inscrie intr-un context politic si social dificil. Problemele economice si sociale, miscarile de opozitie, cat si incapacitatea guvernelor succesive compromit aparitia unui discurs coerent si adeziunea natiunii, avand in vedere ca conflictul a fost condus de catre singura armata de profesionisti. Nimic de comparat deci cu experientele trecute din timpul a doua conflicte mondiale, nici chiar cu pasiunile care vor declansa Razboiul din Algeria, pasiuni carora nu le-au fost straine trimiterea apelurilor de contingente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.