Acorduri comerciale preferentiale regionale

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Ovidiu Trasca
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In 2002, trei membri importanti ai OMC care nu se lansasera inca in acest process au incheiat primele acorduri de acest tip: Japonia cu Singapore; Coreea de Sud cu Chile; si China cu ASEAN. In consecinta, la ora actuala nu mai exista decat patru membri ai OMC (Hong Kong, Macao, Taiwan si Mongolia) care nu sunt implicati in vreun ACPR. 97% din comertul mondial este desfasurat de tari care sunt membri in cel putin un ACPR, fata de un procent de 72% in 1990.

Cursuri similare:

Dupa cum se observa din datele prezentate, au existat doua "valuri" de regionalism comercial. Primul s-a petrecut in anii '60 si '70. Cu exceptia (foarte importanta insa) a Comuinitatii Economice Europene (si, intr-o anumita masura, a AELS), initiativele lansate in aceasta perioada nu au evoluat pozitiv.

In mare masura acest esec a fost reflectarea filosofiei economico-comerciale care prevala in tarile in curs de dezvoltare (implicate in cele mai multe initiative regionale din aceasta perioada), respectiv a prioritatii date politicilor de substituire a importurilor si de reducere a dependentei fata de exterior (si, in primul rand, fata de tarile "imperialiste"). De asemenea, cu exceptia Europei Occidentale, tarile dezvoltate nu s-au implicat aproape deloc in acest proces.

La jumatatea actualului deceniu, se estimeaza ca putin peste jumatate din comertul mondial va fi reprezentat de fluxuri realizate in cadrul aranjamentelor comerciale preferentiale, fata de un procent de 43% in anul 2000. In sens strict, nu toate aceste fluxuri comerciale reprezinta comert preferential propriu-zis:in multe cazuri, taxa vamala in conditia CNF este nula (25% din total pozitii tarifare in Japonia ... 40% in UE);

"acoperirea" prevederilor acordurilor comerciale preferentiale regionale nu este de 100%, existand destule exceptii exportatorii eligibili pentru tratament preferential pot reununta la acesta din cauza unor reguli de origine prea constrangatoare Influenta decisiva a dimensiunii gruparii limiteaza mult semnificatia acestui indicator care caracterizeaza intensitatea comertului desfasurat in cadrul ACPR : cu cat aceasta dimensiun este mai cuprinzatoare, cu atat ponderea comertului intra-grup este mai mare
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.