Actele administrative

Trimis la data: 2010-04-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.68 / 10
Downloads: 3
Autor: Preda Oana
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actul administrativ este un act juridic unilateral, care emana de la o autoritate publica in temeiul puterii publice, pe baza si in vederea executarii legii.In cadrul activitatii administratiei publice locul central il ocupa actele administrative sau actele de drept administrativ care fac parte din categoria actelor concrete de realizare a activitatii administrative publice producatoare de efecte juridice; categorie in care pot fi incluse si contractele administrative.

Cursuri similare:

Caracteristicile actelor administrative sunt urmatoarele:sunt acte juridice, aceasta trasatura deosebind actul administrativ de operatiunile tehnico-administrative. Actele administarative produc efecte juridice, operatiunile nu produc efecte juridice.

actul administrativ este o manifestare unilaterala de vointa, el degaja o singura vointa juridica, care provine de la o autoritate publica. Astfel, actele administrative se deosebesc de alte acte juridice pe care le emit sau in care sunt parte persoane administrative si prin care acestea pot intra in raporturi juridice civile, de munca, financiare.

pentru valabilitatea unui act administrativ nu este necesar consimtamintul persoanei careia i se adreseaza, ca in cazul actului de drept civil, care se intemeiaza pe consimtamintul partilor. In situatia in care cel obligat la indeplinire nu executa de bunavoie actul administrativ, autoritatea competenta poate trece direct, din oficiu, la executarea silita a actului;

este o manifestare de vointa care emana de la o autoritate a administratiei publice, in temeiul puterii publice si care face ca acesta sa fie obligatoriu si executoriu prin el insusi;actul administrativ este emis in vederea executarii legii; principalul scop al administratiei publice fiind acela de a organiza si a executa in concret legea.

Actele administrative si actele juridice:3.2.1. Actul administrativ si legea In mod similar legii, actul administrativ este unilateral intemeiat pe puterea publica, deosebirea dintre aceste doua categorii de acte constand in forta juridica si regimul juridic aplicabil.

Astfel, in timp ce legea isi intemeiaza activitatea pe suveranitate, actul juridic are o autoritate derivata din lege. Prin actele administrative se organizeaza executarea si se realizeaza dispozitiile legii, ceea ce ne face sa consideram ca acestea sunt subordonate legii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.