Actele nesupuse controlului si limitele controlului

Trimis la data: 2010-10-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia Tomescu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Actul administrativ - forma si emitere
In acceptiunea cea mai directa, a administra inseamna a infaptui o activitate specifica implicand, de regula, asigurarea conditiilor prielnice desfasurarii diferitelor procese social- economice.Intr-o acceptiune generica, administratia publica reprezinta o activitate concreta, un complex de actiuni prin care autoritatile publice trebuie sa asigure satisfacerea intereselor colectivitatilor umane (publice), inclusiv prin folosirea, in caz de necesitate, a prerogativelor (atributiilor) de putere publica.

Cursuri similare:

Ca activitate specifica (prima semnificatie a notiunii), administratia publica se realizeaza prin adoptarea de acte administrative, prin incheierea de contracte administrative si prin desfasurarea de fapte si operatiuni administrative.Cel de-al doilea inteles fundamental al notiunii de "administratie publica" desemneaza totalitatea organismelor create de catre stat sau de catre colectivitatile din unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea interesului public.

Pentru termenul de "act administrativ" exista mai multe definitii, unele dintre ele mai vagi, altele incercand sa surprinda natura foarte larga a acestei notiuni. Avand in vedere natura temei tratate, actul administrativ este definit ca fiind mijlocul juridic supus unui regim juridic special prin care componentele sistemului de administratie publica realizeaza activitatea proprie.

Actul administrativ este supus unui regim juridic special si anume trebuie sa respecte anumite reguli clare de intrare in vigoare, de functionare si de incetare a efectelor juridice produse. Astfel, din perspectiva emitentului si a beneficiarului/celui ajuns sub incidenta sa, actul administrativ produce efectele juridice pentru care este adoptat/emis din momente diferite. Pentru emitent, efectele se produc din momentul adoptarii/emiterii. Pentru beneficiar, acestea apar, dupa caz:
a)pentru actele administrative individuale - din momentul comunicarii;
b)pentru actele administrative colective - din momentul publicarii/afisarii.

De asemenea, efectele juridice produse inceteaza in urmatoarele situatii:
1)din momentul anularii actului
2)din momentul revocarii actului
3)din momentul epuizarii perioadei pentru care a fost valabil
4)din momentul mortii beneficiarului
5)din momentul desfiintarii persoanei juridice.

Controlul este una din componentele activitatii de administrare, iar exercitarea acestuia reprezinta mijlocul prin care se analizeaza modul cum organele administrative isi indeplinesc sarcinile.
Din punct de vedere a naturii organului de control, in administratia publica se disting doua forme de control: controlul de stat si controlul societatii civile. Controlul de stat are trei forme:
-Controlul realizat de catre organele legislative;
-Controlul realizat de catre organele administrative;
-Controlul judecatoresc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.