Actele premergatoare urmarii penale

Trimis la data: 2010-01-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela Olaru
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiunea si limitele actelor premergatoare: sunt acele activitati desfasurate inainte de declansarea procesului penal, in anumite situatii, pentru strangerea de date in legatura cu pregatirea sau savarsirea unei infractiuni, in vederea inceperii urmaririi penale.Obiectivele actelor premergatoare pot fi verificarea sau completarea unor date din actul de sesizare (cand plangerea sau denuntul nu sunt complete, sau cand nu suntem siguri ca datele trecute in actul de sesizare sunt veridice).

Cursuri similare:

Organele competente sa efectueze acte premergatoare
A.organele de urmarire penala: organul de cercetare, fie procurorul;
B.lucratori operativi anume desemnati din MAI: alti lucratori decat organele de cercetare penala (anumiti politisti din formatiuni de specialitate: infractiuni de trafic si consum ilegal de droguri.)
C.lucratorii operativi din alte organe de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale: pentru infractiuni care se constituie in amenintari la siguranta nationala a statului (MApN, SRI, SIE, etc.)
Natura juridica a actelor premergatoare: o opinie spune ca sunt acte procedurale, pentru ca pot fi efectuate de organele de urmarire penala, pentru ca se consemneaza in procese verbale care pot constitui mijloc de proba.

O alta opinie spune ca natura juridica a acestor acte pregatitoare ar fi mai apropiata de cea a actelor de constatare. Daca le analizam vedem insa ca aceste acte premergatoare nu sunt efectuate de organele de constatare (art. 214, 215 CPP).Asadar sunt acte specifice, cu o natura specifica, unele dintre ele avand trasaturi asemanatoare actelor procedurale.

Actele premergatoare efectuate de investigatorii sub acoperire: au fost introduse in CPP in 2003 si au fost modificate ulterior in 2006.Cazuri in care se pot efectua acte premergatoare de investigatorii sub acoperire: cazuri in care exista indicii temeinice si concrete privind savarsirea si pregatirea anumitor infractiuni grave si ele sunt exemplificate in lege (infractiuni contra sigurantei nationale, trafic de arme, etc.) care nu pot fi descoperite sau ai caror faptuitori nu pot fi identificati prin alte mijloace.

In prezent, dupa ultimele modificari din 2006, acesti investigatori sub acoperire pot fi doar lucratori operativi din cadrul politiei judiciare.
In ceea ce priveste conditiile in care pot fi folositi:1. este necesara autorizatia procurorului. Ea se da pe o anumita durata de cel mult 60 de zile, poate fi prelungita pentru motive temeinic justificate cu cel mult 30 de zile, iar in total, in legatura cu aceeasi persoana si in aceeasi cauza, durata nu poate depasi un an.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.