Actiunile

Trimis la data: 2014-04-25
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 255kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In timp ce corporatiile emit actiuni in momentul infiintarii si pe parcursul existentei pe piata in scopul finantarii activitatilor specifice si expansiunii, investitorii isi plaseaza capitalul in actiuni devenind proprietari a unei parti din capitalul societatii. Desi extrem de diversi sub aspectul nivelului de risc acceptat, investitorii sunt interesati sa obtina pentru investitiile realizate cel mai bun randament. Deciziile acestora si capitalul disponibil influenteaza asupra segmentului de piata pe care actioneaza. Unii vor lua decizia de a crea noi obiective sociale, altii vor urmari protejarea si fructificarea veniturilor economisite prin subscrieri la noile emisiuni.

Cursuri similare:

Deciziile acestora si capitalul disponibil influenteaza asupra segmentului de piata pe care actioneaza. Unii vor lua decizia de a crea noi obiective sociale, altii vor urmari protejarea si fructificarea veniturilor economisite prin subscrieri la noile emisiuni. Decizia de a prelua controlul asupra unei structuri societare existente, sau dorinta de a obtine venituri din investitii in actiuni tranzactionate pe piata sunt alte variante decizionale.

Actiunile confera actionarilor o serie de drepturi legate de dreptul de proprietate. Dreptul de vot se exercita conform principiului "o actiune, un vot", iar puterea de decizie in cadrul adunarilor ordinare si extraordinare este direct proportionala cu pachetul de actiuni detinute, daca prin actul constitutiv nu s-a prevazut altfel. Exceptiile de exercitare a voturilor se refera la: actiunea nominativa care este proprietatea mai multor persoane

(votul se exercita de un reprezentant al acestora), limitarea voturilor prin actul constitutiv, la actionarii care nu sunt la curent cu varsamintele ajunse la scadenta, la actiunile proprii cu vot suspendat, integral liberate, dobandite de societatea emitenta ca urmare a deciziei adunarii generale extraordinare, inclusiv a celor aflate in portofoliul acesteia in limita a 10%. In caz de faliment, responsabilitatea detinatorului de actiuni nu este pusa in discutie, decat daca este implicat in gestionarea activitatii economico-financiare a societatii.

Partea din profitul distribuiteste direct proportionala cu ponderea pachetului de actiuni detinute, in totalul actiunilor societatii. Exceptie fac actiunile proprii dobandite de societatea emitenta in limita a 10% din capitalul social subscris si integral varsat, si actiunile dobandite de o societate la societatea dominanta care detine majoritatea drepturilor de vot asupra actiunilor emise. In aceste doua situatii actiunile dobandite nu dau dreptul la dividende.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.