Active circulante

Trimis la data: 2009-04-20
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 18
Autor: Ionut Stan
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aceste conturi evidentiaza bunurile si valorile economice de folosinta temporara, cu durata de cel mult 1 an. In structura bilantiera se gasesc urmatoarele forme de active circulante:Sub forma materiala: mat. prime, marfuri, materiale, produse.Sub forma de creante in relatii cu tertii: clienti, debitori, etc.Sub forma baneasca:Investitii financiare pe t.s.Casa si conturile la banci.
I. Conturile de stocuri:sunt conturi de active circulante, cu functie contabila de A;se debiteaza cu operatiile de intrare in patrimoniu a stocurilor, la cost de achizitie prin: cumparare, productie proprie, aport al actionarilor, plusuri constatate la inventariere;se crediteaza cu operatiile privind iesirea de stocuri prin: consum, vanzare, minusuri la inventariere;au sold final debitor, care exprima valoarea stocurilor existente in gestiunea intreprinderii.

EXEMPLUL 1
O s.c. cumpara de la un furnizor un lot de materii prime, in valoare de 4.000lei, TVA 19%. Din acest stoc, se dau in consum materii prime in valoare de 3.000lei.

EXEMPLUL 2
Din procesul de productie rezulta produse finite la costul de productie de 1.500lei.Contul care se foloseste pentru a inregistra variatia stocurilor de produse finite obtinute si vandute este 711 Variatia stocurilor, cont bifunctional, in sensul ca poate prezenta la sfarsitul lunii fie sold final creditor, fie sold final debitor:
se crediteaza cu val p.f. obtinute in cursul lunii;se debiteaza cu valoarea p.f. vandute in cursul lunii;SFC = val p.f. obtinute si nevandute (aflate in stoc);SFD = val p.f. obtinute in perioadele anterioare si vandute in perioada curenta.


EXEMPLUL 3
Soc. comerciala cumpara de la un furnizor marfuri, la costul de achizitie de 10.000lei, TVA 19%. Datoria fata de furnizor se plateste din contul curent de la banca (contul 512 CCB), care are un sold initial debitor de 50.000lei.

II.Conturile de creante:evidentiaza relatiile de decontare ale societatii cu clientii si cu alte terte persoane, privind creantele constituite ca urmare a valorilor avansate temporar acestora si de la care se asteapta un echivalent valoric;sunt conturi de active circulante, cu functie contabila de A;se debiteaza la constituirea creantei fata de terte persoane;se crediteaza la incasarea creantei;SFD = creantele aflate in curs de incasare

EXEMPLUL 4
Din p.f. existente in depozit, societatea vinde unui client un lot de p.f. la pretul de vanzare de 900ei, TVA 19%. Costul de productie al p.f. vandute este de 700lei. Societatea primeste de la client un efect comercial sub forma unei cambii, cu scadenta la 45 de zile. Incasarea cambiei se face prin contul curent de la banca.


EXEMPLUL 5
Societatea vinde unui client, intregul stoc de marfuri pe care il are in depozit, la pretul de vanzare de 12.000lei, TVA 19%. Incasarea va avea loc ulterior, prin CCB.

III. Conturile de trezorerie
A. Conturile de investitii financiare pe termen scurt
-sunt conturi de active circulante, cu functie contabila de A
-se debiteaza cu operatiile privind achizitia de titluri financiare pe t.s. (actiuni, obligatiuni, actiuni proprii rascumparate)
-se crediteaza cu operatiile privind cedarea titlurilor financiare pe t.s.
-SFD = valoarea titlurilor financiare pe termen scurt detinute de societate

EXEMPLUL 6
La data de 3.09.2005 societatea A achizitioneaza de pe piata de capital 100 de actiuni emise de societatea B, la pretul unitar de 7lei/actiune, cu plata directa din disponibilul de la banca.In data 15.11.2005 societatea A vinde actiunile prin intermediul Bursei, la pretul de vanzare unitar de 9,5lei, cu incasare imediata. Varianta: pretul de vanzare unitar este de 6lei.

B. Conturile de disponibilitati banesti
-evidentiaza disponibilitatile banesti ale intreprinderii, au functie contabila de A
-se debiteaza cu operatiile de incasari de disponibilitati
-se crediteaza cu operatiile de plati efectuate de societate
-SFD = lichiditatile aflate in conturi la banci si in casieria societatii sau sub forma de valori de incasat (cecuri de incasat).

EXCEPTIE face contul 5121 Conturi curente la banci in lei, in cazul in care este folosit si ca instrument privind creditele de trezorerie pe termen scurt acordate de banca societatii. In acest caz, contul are functie contabila de A/D (bifunctional), in sensul ca poate prezenta la sfarsitul lunii sold final creditor, care exprima valoarea creditului de trezorerie acordat de banca societatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.