Activitate si ocupare

Trimis la data: 2010-04-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_M
Dimensiune: 368kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
In conditiile actuale, dezvoltarea economiei romanesti este puternic
afectata de transformarile inevitabile in dimensiunea si structura
resurselor umane: aparitia somajului, aparitia de noi profesii,
necesitatea completarii instruirii etc. Aceste schimbari radicale poarta
amprenta factorilor demografici, caracterizati de un real dinamism, a
evolutiilor fenomenelor demografice: natalitate, mortalitate, nuptialitate, fertilitate, migratie interna.

Cursuri similare:

Pentru elaborarea unor politici economice eficiente, dar si pentru
realizarea unei analize pertinente a modului in care sunt folosite resursele umane, se impune analiza dimensiunii si structurii populatiei active si a populatiei ocupate, cele mai semnificative componente sub raport economic ale resurselor umane. In consecinta, in aceasta sectiune se va analiza situatia populatiei active si ocupate in Romania, asa cum se prezinta in perioada de dupa Decembrie 1989.

Analiza utilizarii resurselor umane in Romania se bazeaza, asa cum
subliniam in paragraful anterior, sub raportul informatiei statistice pe doua mari surse de date, ambele gestionate de catre Comisia Nationala pentru Statistica. Este vorba de Ancheta asupra Fortei de Munca in Gospodarii (AMIGO) si de Balanta fortei de munca. Nu mai revenim asupra diferentelor metodologice existente intre abordarile indicatorilor resurselor umane in cele doua variante.

Facem totusi precizarea ca in cele ce urmeaza se va face apel la ambele surse de informatii, fiecare prezentand anumite avantaje.
Instrumentul principal de analiza este balanta fortei de munca.
Aceasta se intocmeste pe baza datelor din statistica demografica, statistica fortei de munca (Ancheta asupra fortei de munca in intreprinderi, Ancheta asupra Fortei de Munca in Gospodarii) si din surse administrative. Populatia activa civila era la sfarsitul anului 1998 de 9837,7 mii persoane, reprezentand 43,7% din populatia totala a tarii si de 73,7% din totalul resurselor de munca. Fata de anul precedent s-a inregistrat o scadere de 66,4 mii persoane.

Fata de recensamantul populatiei si locuintelor din 1992 scaderea
este mult mai drastica, respectiv de 6,38%. In 7 ianuarie 1992, nivelul
observat al populatiei active a fost de 10465,5 mii persoane, reprezentand45,9% din totalul populatiei. Scaderea absoluta a populatiei active civile in perioada 1992-1998 a fost de 627,8 mii persoane. Aceste evolutii ale fortei de munca trebuie analizate in contextul economiei romanesti, marcata de transformarile induse de democratizarea societatii, de tranzitia la economia de piata pe fondul unei crize prelungite, de existenta unor tensiuni sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.