Activitatea economica si stiinta economica

Trimis la data: 2010-01-18
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela Murs
Dimensiune: 89kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activitatea economica este o activitate umana complexa care se incadreaza intre doua limite extreme. Pe de o parte trebuintele (nevoile) pe care le impune viata indivizilor si societatii, iar pe de alta posibilitatile de a satisface aceste trebuinte in functie de resursele existente si priceperea folosirii lor.

Cursuri similare:

Coreland aceste aspecte prezentate, aspecte fundamentale ale existentei si evolutiei societatii umane, activitatea economica s-a impus ca fiind una dintre cele mai importante activitati umane de care depinde progresul general, material si spiritual, al indivizilor si societatii. In prezent se poate constata ca toate tarile lumii care pot fi incluse
in categoria tarilor dezvoltate, sunt dezvoltate in primul rand din punct de vedere economic.

Nevoile si trebuintele constituindu-se ca cerinte obiective ale vietii umane, ale existentei indivizilor si a societatii, a dezvoltarii lor, sun asigurate prin bunuri si servicii.Bunurile si serviciile se obtin de catre oameni prin prelucrarea, transformarea si adaptarea resurselor pe care le ofera mediul natural. In concluzie putem definii procesul
de productie ca fiind activitatea care are ca scop satisfacerea trebuintelor pe baza prelucrarii resurselor economice.

Resursele economice sunt ansamblul de elemente care permit crearea de bunuri si servicii: resursele naturale primare, munca, etc.
Evolutia economiei mondiale a contrazis de multe ori teoria economica clasica care afirma ca nevoile sau trebuintele stau la baza activitatii economice.

Un foarte bun exemplu in acest sens este piata SUA unde societatile transnationale impun logica cererii prin standardizare, pentru a usura procesul de productie, spre deosebire de piata Japoniei unde cererea (nevoile) ghideaza productia.In viitorul apropriat ne asteptam ca treptat o serie de notiuni din cadrul teoriei economice pe care le studiem astazi, sa fie considerate perimate, tocmai datorita dezvoltarii economiei mondiale in sensul globalizarii1.

Activitatea economica consta in stabilirea unui raport optim intre resurse si nevoi si a unui raport de subordonare a mijloacelor pe care oamenii le pot folosi in vederea consumului.Activitatea economica este o activitate umana care urmareste prelucrarea resurselor disponibile, concretizata prin procesul de productie, in scopul acoperirii trebuintelor, respectiv a consumului indivizilor si al societatii.

In desfasurarea activitatii economice oamenii trebuie sa tina seama si de problemele sociale si ecologice, punand accentul pe o dezvoltare durabila bazata pe practici si tehnologii nepoluante. Din pacate nu se tine cont de acest principiu, singura prioritate a agentilor economici este obtinerea de profit.Pentru a accentua importanta activitatii economice este deosebit de importanta evidentierea raportului in care se afla trebuintele fata de resursele economice.

Dezvoltarea indivizilor si a societatii a determinat o crestere continua a trebuintelor.Acasta situatie a determinat o crestere a cantitatii de resurse utilizate care sunt cat se poate de limitate. In concluzie ar trebui sa se stabileasca un echilibru intre consumul de
resurse in vederea satisfacerii nevoilor si capacitatea lor de regenerare, cu alte cuvinte sa se urmareasca utilizarea lor cat mai rationala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.