Activitatea institutiilor financiare nebancare pe piata creditului pe termen scurt

Trimis la data: 2010-11-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian_T
Dimensiune: 104kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Institutiile financiare nebancare sunt persoane juridice constituite cu scopul de a desfasura, cu titlu profesional, activitati de creditare.
Sursele lor de finantare provin din resurse proprii sau imprumutate de la institutii de credit, de la alte institutii financiare sau, dupa caz, din alte surse prevazute in legi speciale.
Institutiile financiare nebancare au obligatia de a se constitui ca societati comerciale pe actiuni.
Organizarea si functionarea acestora sunt reglementate de Ordonanta de Guvern nr. 28/2006 si de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si, dupa caz, de alte legi speciale in materie.

Cursuri similare:

Institutiile financiare nebancare, in derularea activitatilor aferente creditelor de consum, pot emite si administra carduri de credit pentru clienti si pot desfasura activitati legate de procesarea tranzactiilor cu acestea, cu respectarea reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei in domeniu. 3. Institutiile financiare nebancare pot acorda servicii conexe si de consultanta legate de realizarea activitatilor prevazute la alin. (1).

4. Institutiile financiare nebancare pot efectua operatiuni in mandat in relatia cu alte institutii financiare nebancare si/sau institutii de credit legate de activitatea de creditare desfasurata de acestea.
Institutiile financiare nebancare pot desfasura, in aplicarea art. 7, dupa caz, urmatoarele operatiuni cu bunuri mobile si imobile:
a) operatiuni necesare desfasurarii activitatii;
b) inchiriere de bunuri mobile si imobile catre terte parti, inclusiv leasing operational, cu conditia ca valoarea bunurilor mobile si imobile inchiriate sa nu depaseasca o limita care se stabileste prin norme de catre Banca Nationala a Romaniei;

c) operatiuni cu bunuri mobile si imobile dobandite ca urmare a executarii silite a creantelor institutiilor financiare nebancare sau renuntarii voluntare de catre utilizator la bunurile care fac obiectul contractelor de leasing financiar.
Bunurile mobile si imobile dobandite in urma executarii silite a creantelor institutiilor financiare nebancare vor fi vandute de acestea in termen de un an de la data dobandirii, daca aceste bunuri nu sunt utilizate in conditiile prevazute la alin. (1). Pentru motive justificate, termenul poate fi prelungit cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei.

Institutiile financiare nebancare care desfasoara activitatile prevazute la art. 7 alin. (1) lit. b) - leasing financiar - vor putea da o alta destinatie bunurilor mobile si imobile dobandite in urma executarii silite a creantelor sau returnarii lor voluntare de catre utilizator, in termen de un an de la data dobandirii acestora.
Sunt interzise institutiilor financiare nebancare:
- desfasurarea de activitati de atragere de depozite ori de alte fonduri rambursabile de la public;

- emiterea de obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati, in intelesul legii privind piata de capital;
- includerea in obiectul principal sau secundar de activitate a unei activitati neprevazute de Ordonanta.
Tot in Ordonanta de Guvern nr.28/2006 sunt mentionate persoanele ce nu pot detine calitatea de fondator, actionar semnificativ, conducator, administrator, auditor financiar al unei institutii financiar nebancare persoanele nominalizate in listele prevazute la art. 23 si 27 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.