Actul Unic European

Trimis la data: 2009-12-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daria Mutescu
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunitatile Europene se intemeiaza pe tratatele de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, a Comunitatii Economice Europene, a Comunitatii Europene a Energiei Atomice, precum si pe tratatele si actele ulterioare de modificare sau completare a acestora.Cooperarea politica este reglementata de titlul III.Dispozitiile acestui titlu confirma si completeaza procedurile convenite in rapoartele de la Luxemburg (1970), Copenhaga (1973), Londra (1981) si in Declaratia solemna privind Uniunea Europeana (1983), precum si in practicile stabilite treptat intre statele membre.

Cursuri similare:

ARTICOLUL 2
Consiliul European reuneste sefii de stat sau de guvern ai statelor membre si pe Presedintele Comisiei Comunitatilor Europene. Acestia sunt asistati de catre ministrii afacerilor externe si de catre un membru al Comisiei.Consiliul European se reuneste cel putin de doua ori pe an.

ARTICOLUL 3
(1) Institutiile Comunitatilor Europene, denumite de acum inainte dupa cum urmeaza, isi exercita puterile si competentele in conditiile si in scopurile prevazute de Tratatele de instituire a Comunitatilor si in tratatele si actele ulterioare de modificare sau completare a acestora si in dispozitiile titlului II.

(2) Institutiile si organismele competente in materie de cooperare politica europeana isi exercita puterile si competentele in conditiile si in scopurile stabilite in titlul III si in documentele mentionate la articolul 1 paragraful al treilea.

"ARTICOLUL 32D
(1) La solicitarea Curtii de Justitie si in urma consultarii Comisiei si Parlamentului European, Consiliul, hotarand in unanimitate, poate alatura Curtii de Justitie o instanta cu competente de solutionare in prima instanta, sub rezerva unui recurs in fata Curtii de Justitie, limitat exclusiv la chestiuni de drept si conform conditiilor stabilite prin Statut, a anumitor categorii de actiuni formulate de persoane fizice sau juridice. Aceasta instanta nu are competenta sa solutioneze nici actiuni initiate de catre statele membre sau de catre institutii comunitare, nici intrebari preliminare inaintate in temeiul articolului 41.
(2) Consiliul, actionand in conformitate cu procedura stabilita la alineatul (1), stabileste componenta acestei instante si adopta adaptarile si dispozitiile suplimentare necesare la Statutul Curtii de Justitie. Cu exceptia cazurilor in care Consiliul adopta o decizie diferita, dispozitiile prezentului Tratat referitoare la Curtea de Justitie, in special dispozitiile Protocolului privind Statutul Curtii de Justitie, se aplica acestei instante.

(3) Membrii acestei instante sunt selectati dintre persoanele care prezinta toate garantiile de independenta si care indeplinesc conditiile cerute de exercitarea functiilor jurisdictionale; acestia sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre pentru o perioada de sase ani. Din trei in trei ani are loc o reinnoire partiala. Membrii al caror mandat inceteaza pot fi renumiti in functie.
(4) Aceasta instanta isi stabileste regulamentul de procedura in acord cu Curtea de Justitie. Acest regulament este supus aprobarii unanime a Consiliului."

ARTICOLUL 5
Articolul 45 din Tratatul CECO se completeaza cu urmatorul paragraf:
"Consiliul, hotarand in unanimitate la solicitarea Curtii de Justitie si in urma consultarii Comisiei si Parlamentului European, poate modifica dispozitiile titlului III din Statut."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.