Actul juridic

Trimis la data: 2010-02-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Traian Istoveanu
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actul juridic (denumit in continuare "aj") reprezinta manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice (adica de a naste, de a modifica sau de a stinge un raport juridic concret).
Notiunea de "act juridic" este utilizata in 2 acceptiuni:
-negotium - insasi manifestarea de vointa a partilor exprimata cu scopul de a produce efecte juridice;
-instrumentum - documentul, inscrisul in care se concretizeaza, se consemneaza manifestarea de vointa.

Cursuri similare:

A. Clasificare (analiza sistematica a aj prin clasificare):
a) dupa numarul partilor:
-aj unilateral - ia nastere prin manifestarea de vointa a unei singure parti (oferta, acceptarea ofertei, promisiunea publica de recompensa, testamentul, denuntarea unui contract, confirmarea unui act anulabil, recunoasterea unui copil etc.);
-aj bilateral - ia nastere prin manifestarea de vointe a 2 parti (in acest context, partile reprezinta persoanele cu interese contrare sau, cel putin, distincte intre care se incheie aj). Acest aj poarta denumirea de contract sau conventie;
-aj multilateral - ia nastere prin manifestarea de vointe a 3 sau mai multe parti.

b)dupa scopul urmarit la incheierea lor:
-aj cu titlu oneros - fiecare parte isi procura (obtine) reciproc cate un folos (avantaj) patrimonial. La randul lor, aj cu titlu gratuit se subclasifica in:
i.aj comutative -in care partile cunosc sau pot cunoaste existenta si intinderea obligatiilor ce le revin din chiar momentul incheierii aj cu titlu oneros (ex. vanzare-cumparare);

ii.aj aleatorii - in care partile au in vedere posibilitatea unui castig sau riscul unei pierderi de care fac sa depinda existenta sau intinderea obligatiilor (ex. contractul de asigurare, de renta viagera, jocul sau prinsoarea)
-aj cu titlu gratuit - o parte procura un folos patrimonial celeilalte parti fara a urmari obtinerea altui folos in schimb. La randul lor, aj cu titlu gratuit se subclasifica in:

i.liberalitati - aj cu titlu gratuit in temeiul carora dispunatorul urmeaza sa transmita gratificatului (beneficiarului) un bun, o fractiune de patrimoniu sau un patrimoniu (ex. donatia si testamentul)
ii.acte dezinteresate - aj cu titlu gratuit prin care dispunatorul procura un avantaj patrimonial gratificatului fara a-si micsora prin aceasta patrimoniul (adica nici un bun nu urmeaza sa iasa din patrimoniul dispunatorului) - (ex. mandatul gratuit, imprumutul fara dobanda).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.