Actul juridic civil

Trimis la data: 2010-07-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_G
Dimensiune: 65kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actul juridic civil = manifestare de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, respectiv de a da nastere, modifica sau stinge un raport juridic civil concret. Sensuri:
- manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice (negotium iuris) care are semnificatia de operatiune juridica
- inscrisul constatator al manifestarii de vointa, adica suportul material care consemneaza manifestarea de vointa exprimata.

Cursuri similare:

In functie de legatura actelor juridice cu modalitatile:
1. actul juridic pur si simplu - a carui nastere, modificare sau stingere nu este afectata de un eveniment. Efectele acestor acte se produc imediat si definitiv. Unele acte juridice nu pot fi decat pure si simple (ex.: casatoria, adoptia, recunoasterea filiatiei).
2. actul juridic afectat de modalitati - actul a carui nastere, modificare sau stingere depinde de un eveniment viitor. Unele acte juridice, prin natura lor, sunt afectate de o modalitate (ex.: testamentul este afectat de termen, contractul de asigurare este afectat de conditie).

Importanta clasificarii are in vedere 2 aspecte:
a) valabilitatea actelor juridice (daca unele acte juridice prin natura lor sunt afectate de modalitati, lipsa modalitatii atrage ineficacitatea actului);
b) producerea efectelor juridice.
In functie de numarul partilor participante la incheierea unui act juridic, actele juridice pot fi clasificate astfel:
1. actul juridic unilateral - care ia nastere prin vointa unei singure parti (ex.:

testamentul, acceptarea unei succesiuni, renuntarea la succesiune, recunoasterea unui copil din afara casatoriei, marturisirea, oferta de a contracta, promisiunea publica de recompensa, confirmarea unui act juridic anulabil).
Manifestarea de vointa a unei singure parti nu este intotdeauna echivalenta cu manifestarea de vointa a unei singure persoane. De exemplu, mai multe persoane care fac impreuna o promisiune publica de recompensa constituie o singura parte, iar actul respectiv este un act juridic unilateral.

Actul juridic unilateral nu trebuie confundat cu contractul unilateral. Acesta din urma ia nastere prin manifestarea de vointa a doua parti, dar este unilateral in sensul ca numai una din parti isi asuma o obligatie. De exemplu, contractul de donatie presupune manifestarea de vointa a doua parti, donatorul si donatarul, insa numai donatorul isi asuma o obligatie (de a preda un lucru), donatarul nefiind obligat cu nimic. Actul juridic unilateral, insa, nu poate fi niciodata un contract.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.