Acustica cladirilor

Trimis la data: 2010-02-11
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mladin fiona
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acustica cladirilor se ocupa cu studiul problemelor legate de propagarea si receptionarea energiei acustice in unitatile functionale din cladiri si in teritoriul construit, in scopul asigurarii confortului acustic.Problemele de acustica se refera la:
Izolarea fonica a cladirilor, urmarind diminuarea nivelului de tarie al zgomotelor sau al sunetelor suparatoare; in acest caz sunetul este studiat ca factor nociv in cladiri; se studiaza masuri de combatere, protectie sau izolare necesare, conform cerintelor de confort;
Tratarea fonoabsorbanta a salilor de auditie, unde obiectivul principal este punerea in valoare a sunetelor si difuzarea lor pentru o auditie de calitate.

Cursuri similare:

Principalele zgomote care pot afecta unitatile functionale din cladiri sunt: zgomotele din exteriorul cladirii, zgomotele provenite din exploatarea curenta a unitatii functionale si zgomotele provenite de la spatiile tehnice sau comerciale din cladiri.Mediul de propagare al undelor poate fi omogen sau neomogen, limitat sau nelimitat. Vibratiile sursei produc comprimari si dilatari succesive ale particulelor mediului cu care sunt in contact direct.

Particulele puse astfel in miscare antreneaza particulele invecinate si asa mai departe, fenomenul se repeta, in continuare formandu-se unde elastice, care iau alternativ forma unor compresiuni sau dilatari succesive ale mediului. Particulele mediului nu se deplaseaza odata cu unda elastica. Ele efectueaza numai o miscare oscilatorie, de o parte si de alta a pozitiei lor de echilibru, facand operatia de transmitere a undei elastice prin mediul respectiv.

Gazele, lichidele si solidele sunt medii care prezinta proprietati de unda si de elasticitate, deci pot transmite unde elastice.
In cadrul problemelor de acustica a cladirilor intereseaza in mod special anumite situatii particulare:Propagarea in mediul aerian semi-infinit (cazul propagarii in exteriorul cladirii);Propagarea in mediul aerian limitat (cazul propagarii in interiorul unor unitati functionale din cladiri).
In ambele situatii in mediul aerian se pot gasi obstacole care sa influenteze comportarea undelor acustice.


Viteza de propagare(c) reprezinta spatiul pe care s-a propagat miscarea oscilatorie originara, in unitatea de timp. Viteza de propagare depinde de caracteristicile inertiale si elastice ale mediului, de temperatura si umiditatea acestuia. In aer, la temperatura de 20ºC si umiditatea relativa de 65%, viteza de propagare a undelor longitudinale este de aproximativ 340 m/s.In tabelul de mai jos sunt prezentate valorile vitezei sunetului in diverse medii. Viteza de propagare a sunetului este mai mare in lichide decat in gaze si mai mare in solide decat in lichide si gaze.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.