Adaptarea liniilor de transmisie cu sarcina

Trimis la data: 2010-10-08
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_P
Dimensiune: 840kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin adaptarea liniei cu sarcina se intelege indeplinirea practica a conditiei .
are caracter pur rezistiv si este o marime constanta, standardizata. Partea activa a , difera de , in general. Pentru realizarea adaptarii este necesar un transformator de impedanta care, dispus la sarcina sau in apropierea acesteia, sa realizeze ca in figura de mai jos:
transformarea rezistentelor de la la ;
transformarea reactantelor de la la 0.

Cursuri similare:

Un segment de linie de lungime data poate fi utilizat ca transformator de impedanta. Dandu-se o impedanta de sarcina cunoscuta trebuie sa se determine lungimea si impedanta caracteristica a unui segment de linie utilizat ca transformator de impedanta care avand ca sarcina sa prezinte la intrare o impedanta impusa.
Lungimea transformatorului este mai mica decat , de unde rezulta ca pierderile se neglijeaza. Rezulta relatia de legatura intre si .

unde sunt necunoscute.
Transformat in avand un singur element asupra caruia se poate actiona ( ) permite sa se obtina la intrare fie o rezistenta, fie o reactanta de marime data.
Pentru transformarea de rezistenta(in sensul trecerii de la oarecare la o )In general are caracter complex si pentru a realiza adaptarea cu transformatorul in , acesta se poate intercala intr-un punct de maxim sau de minim unde impedanta liniei are caracter pur rezistiv. Aici se intrerupe linia si se monteaza transformatorul in calculat:

Segmentul dintre sarcina si primul maxim, transforma impedanta intr-o rezistenta , care la randul ei este transformata la valoarea , realizand in acest mod adaptarea liniei ca sarcina:unde este coeficientul de reflexie, este raportul de unda stationara. Rezulta ca impedanta caracteristica a transformatorului de adaptare este:
Daca transformatorul se intercaleaza intr-un punct de minim avem relatiile urmatoare:Raportul de unda stationara ( ) se calculeaza cunoscand si sau se masoara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.