Adaptarea preturilor pe tipuri de piata

Trimis la data: 2009-07-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin_B
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Concurenta este un mod de manifestare al economiei de piata, in care pentru un bun omogen sau pentru substituentele sale, existenta unui producator este practic imposibila. Piata cu concurenta perfecta presupune indeplinirea simultana a urmatoarelor conditii :
1) existenta unui numar mare sau foarte mare de vanzatori si de cumparatori astfel ca orice tranzactie intre ei sa nu afecteze conditiile in care se realizeaza celelalte tranzactii;
2) omogenitatea ofertei - produsele prezentate pe piata in vederea vanzarii-cumpararii sa fie identice sub aspectul caracteristicilor fizice, chimice, calitate s.a.;

Cursuri similare:

Pe piata cu concurenta perfecta marimea pretului este o marime fixata de echilibrul dintre cerere si oferta si este o marime data pe care o accepta atat vanzatorii, cat si cumparatorii.
Conditia care reflecta marimea pretului este P=AR=MR, adica pretul reprezinta incasarile medii sau incasarile marginale fiindca marimea lui este o marime stabilita de piata si nu poate fi influentata de nici unul din participantii la tranzactii.
In cadrul pietei concurentiale fiecare firma va tinde sa-si maximizeze profitul (Pf) care reprezinta diferenta dintre incasarile totale (TR) si costul total (TC):

Pf=TR-TC
Conditia profitului maxim este reprezentata de relatia MC=MR, adica atat timp cat MR (incasarile marginale) vor depasi MC (costurile marginale) firma va decide marirea cantitatii produse reesind din considerentul ca fiecare unitate in plus va genera obtinerea profitului (figura 3.1).
Pe grafic marimea profitului firmei concurentiale este dat de suprafata PABC.

Firma poate decide stoparea temporara a productiei in situatia cand venitul obtinut este mai mic ca costurile totale aferente productiei: TR
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.