Aditivii alimentari

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_C
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In Codex Alimentarius FAO-WHO, ei sunt definiti ca "orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga".
Anumiti aditivi alimentari au fost folositi cu mii de ani in urma, de catre greci, egipteni si alte popoare antice, deoarece pastrarea alimentelor pe perioade mai indelungate de timp a fost intotdeauna o necesitate. Alaturi de sare, salpetrul (de Chile = nitratul de sodiu; de India = nitratul de potasiu; silitra) a fost mereu utilizat pentru conservarea produselor din carne, iar coloranti de tipul carmazului se utilizau pentru prepararea unor alimente aspectuoase.

Unii aditivi alimentari sunt obtinuti din surse naturale, cum ar fi soia, porumbul sau sfecla rosie. Alti aditivi nu exista in natura si trebuie obtinuti prin sinteza chimica. Prezenta aditivilor alimentari in compozitia produselor alimentare procesate, fie ca sunt din surse naturale sau obtinuti prin sinteza, este supusa legislatiei in vigoare, care stabileste cantitatile permise conform normelor de siguranta. Pentru un toxicolog termenul "natural" poate chiar ridica suspiciuni, intrucat numeroase dintre substantele chimice care apar in mod natural sunt cunoscute pentru efectele adverse pe care le pot produce.

De exemplu, studii efectuate in Marea Britanie arata ca reactiile alergice fata de alimente naturale (oua, lapte, capsuni, unele condimente) sunt destul de comune, afectand aproape jumatate din populatia globului. Fie ca aditivii sunt extrasi din plante sau din tesuturi animale, sunt produsi din microorganisme sau sintetizati intr-un laborator, pentru un toxicolog acestia intra in aceeasi categorie. Toti sunt substante chimice care pot avea sau nu proprietati toxice. In ceea ce priveste analiza sigurantei folosirii lor pentru consum in scopul reglementarii utilizarii lor, procesul este identic pentru toti aditivii, indiferent de originea substantei chimice.

La inceputul anilor '80, Uniunea Europeana a standardizat utilizarea aditivilor alimentari prin adoptarea unui sistem de codificare al acestora. Aditivii alimentari inclusi in lista UE sunt codificati cu litera "E", de la Europa, urmata de un numar alocat special fiecaruia dintre acestia, alcatuit din 3 sau 4 cifre. Acest mod de simbolizare sprijina consumatorii in recunoasterea aditivilor in alimente, indiferent de limba in care este redactata eticheta, garantand astfel ca acestia fac parte din lista celor autorizati. O tentativa de clasificare a acestora este redata in randurile urmatoare:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.