Administrarea intreprinderilor - notiuni introductive

Trimis la data: 2009-07-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladascu rodica
Dimensiune: 207kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Organizatia este un termen generic care desemneaza orice entitate organizata, creata de oameni pentru a-i ajuta sa-si indeplineasca anumite scopuri. Scopurile pot fi de doua tipuri:
de natura economica, cum ar fi producerea de bunuri si servicii. In aceasta ipostaza termenul de organizatie poate fi substituit de alte denumiri, cum ar fi: intreprindere, firma, companie, societate comerciala sau agent economic.

Cursuri similare:

Intreprinderile (organizatiile) s-au dezvoltat intr-un anumit moment istoric -revolutia industriala - datorita unor cauze precise, dintre care cele mai importante au fost: adancirea diviziunii muncii si superioritatea muncii in echipa. Diviziunea muncii presupune specializarea indivizilor pentru a desfasura o anumita activitate. Prima forma a fost diviziunea pe meserii (ex.: cismar, croitor, soldat). Mai tarziu, sub impactul cresterii volumului productiei si a progresului tehnic, s-a accentut diviziunea pe sarcini.

A. Smith descrie o fabrica de producere de cuie, unde persoane diferite sunt specializate pe operatiuni: trag sarma, taie sarma, ascut varful cuiului, bat floarea, ambaleaza produsele. Paralel cu specializarea lucratorilor s-a dezvoltat specializarea echipamentelor. Aceste procese au permis cresterea productivitatii.
Munca in echipa poatet fi pusa in opozitie cu munca independenta. Putem imagina o lume in care persoane independente decid sa puna in comun mijloace de productie si forta lor de munca, cu scopul de a produce anumite bunuri necesare oamenilor, fara a renunta insa la independenta lor.

Sa comparam acum aceasta solutie - munca in comun independenta -, cu solutia uzuala - munca in echipa. Cea de-a doua solutie este mai avantajoasa din urmatoarele motive: Costul negocierii - Daca lucratorii ar fi independenti, ei ar trebui sa-si negocieze sarcinile, drepturile si obligatiile fiecaruia. In primul rand trebuie sa-si fixeze contributiile si pentru ca nu lucreaza in echipa, fiecare lucrator negociaza in mod bilateral cu fiecare dintre ceilalti (in cazul a 50 de muncitori vor fi negociate in total 1225 de acorduri).

Apoi urmeaza alte negocieri pentru fiecare decizie in parte, pentru repartizarea castigurilor si pierderilor etc. Solutia mai buna ar fi ca un singur intreprinzator investit cu putere de decizie sa se ocupe de toate aceste actiuni - repartizarea sarcinilor, decizii curente, repartizarea castigurilor sau pierderilor etc. Astfel se reduce numarul si costul negocierilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.