Administrarea intreprinderilor de comert, turism, servicii

Trimis la data: 2010-04-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin_T
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tehnologia joaca un rol central in crearea unor noi produse precum si in imbunatatirea performantelor celor existente.
Schimbarea tehnologica este un factor important in dobandirea avantajului concurential. Ea poate crea industrii total noi sau schimba industriile existente. Dezvoltarea si utilizarea inovativa (creativa) a tehnologiei poate oferi unei firme o competenta distinctiva greu de atins de firmele concurente.
Avantajul concurential nu este doar consecinta crearii unor noi tehnologii, ci rezulta si din integrarea tehnologiilor existente.
Toate cele trei componente sunt utilizate concomitent. De exemplu, in tehnologia transportului aerian, cunoasterea (know-how-ul) se regaseste in programare, rutina si deciziile privind tarifele; aeronava (mijlocul fizic de productie) reprezinta echipamentul compus din mai multe parti si ansambluri. Procedurile sunt reprezentate de regulile si manualele despre intretinere si instructiunile de operare a avionului in diferite situatii si conditii.
Tehnologiile sunt inglobate in retele de protectie numite retele suport.

O retea suport cuprinde relatiile organizationale, informationale si fizice care genereaza o tehnologie completa si, in acelasi timp, ii permite sa functioneze la parametrii proiectati. Asadar, reteaua suport pentru tehnologia transportului aerian, din exemplul nostru, include: infrastructura aeroporturilor, facilitatile de distribuire a bagajelor, agentiile de voiaj, operatiunile de control al traficului aerian si sistemul de comunicare intre acestea.

6.1.1 Principalele domenii ale tehnologiei
In interiorul unei organizatii, tehnologiile reflecta derularea muncii oamenilor si modul de realizare a muncii. Cel mai raspandit domeniu al tehnologiei este tehnologia produsului, care este dezvoltata de inginerii firmei si grupurile de cercetare cand creeaza noi produse si servicii. Un alt domeniu este tehnologia proceselor, pe care angajatii unei firme o folosesc pentru a-si desfasura activitatea. In fine, un alt domeniu care devine pe zi ce trece tot mai important este tehnologia informatiei, pe care angajatii firmei o folosesc pentru a dobandi, a procesa si transmite informatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.