Administrarea riscului de credit

Trimis la data: 2010-05-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_G
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activitatea de creditare implica un risc, prin insasi elementele de anticipare pe care se bazeaza decizia de creditare, pentru banca fiind de maxima importanta cunoasterea acestui risc, evaluarea sa cat mai aproape de realitate si acceptarea lui in cunostinta de cauza.
Riscul de credit reprezinta o componenta fundamentala a riscului bancar, a carui gestiune este reglementata unitar, pe baza Legii bancare nr. 58/1998, a normelor emise de Banca Nationala a Romaniei, precum si la nivelul fiecarei societati bancare, in parte, conform reglementarilor si procedurilor proprii de management al riscurilor.

Cursuri similare:

Creditele care depasesc un anumit procent din fondurile proprii ale institutiilor de credit si/sau care presupun un risc de credit ridicat ori cele care nu se inscriu in politica in domeniul creditarii trebuie sa fie aprobate la nivelul Consiliului de administratie.
Institutiile de credit trebuie sa dispuna de proceduri de identificare si inregistrare a expunerilor mari si a modificarilor care pot interveni asupra lor, precum si de mecanisme de monitorizare a acestor expuneri in functie de politica in materie de expuneri.

La aprobarea pentru prima data a contrapartidelor, institutiile de credit trebuie sa ia in considerare integritatea si reputatia acestora, precum si capacitatea lor juridica de a-si asuma obligatii.
Refinantarea creditelor nu va conduce la incadrarea acestora intr-o categorie de clasificare superioara. Clasificare creditelor reesalonate se va efectua in conditii mai stricte decat cele asociate situatiei initiale a respectivelor credite.

Institutiile de credit trebuie sa dispuna de proceduri pentru evaluarea continua a garantiilor reale. In ceea ce priveste garantiile personale, trebuie evaluta capacitatea garantilor de a-si asuma obligatii.
Institutiile de credit trebuie sa aiba proceduri de stabilire, intr-o maniera consecventa, de la o perioada la alta, a provizioanelor specifice si a provizioanelor generale pentru riscul de credit si trebuie sa dispuna de suficiente fonduri proprii pentru a inregistra un nivel de solvabilitate corespunzator.

Institutiile de credit trebuie sa stabileasca limite privind expunerile la riscul de credit si sa monitorizeze respectarea acestora. Limitele de expunere trebuie stabilite in legatura cu orice activitate a institutiei de credit care implica risc de credit. Limitele trebuie stabilite la nivel de ansamblu al institutiei de credit, iar limitele stabilite la nivelul compartimentelor si sediilor secundare ale institutiei de credit trebuie sa fie corelate cu acestea.

Institutiile de credit trebuie sa stabileasca limite si pentru diverse sectoare economice, regiuni geografice si produse bancare specifice.
Sistemele de informare de care trebuie sa dispuna bancile trebuie sa furnizeze informatii adecvate privind componenta portofoliului de credite, precum si informatii care sa permita identificarea oricaror concentrari de risc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.