Administratia publica - mediu si sarcini

Trimis la data: 2009-06-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Modrogan Horia
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dupa cum arata un reputat autor, administratia publica este un subsistem din cadrul ansamblului statal, si implicit o componenta a sistemului social global. In viziune sistemica, ea reprezinta o reunire de elemente dispuse intr-o anumita structura si supuse unor legaturi sau unor interactiuni, atat intre partile care o compun, cat si intre ansamblul pe care il alcatuieste si mediul social, politic si juridic in care este integrata.

Cursuri similare:

Administratia publica, subsistem al sistemului statal, are misiunea sa promoveze, sa realizeze si sa apere acele valori sociale consacrate juridic, de regula si in principal prin reglementari primare exterioare ei sau, cu alte cuvinte, stabilite prin lege, care exprima anumite interese sociale, corespunzatoare unor nevoi sociale fundamentale, considerate ca atare de puterea legislativa.

Ca fenomen suprastructural de natura institutionala, administratia publica este determinata in mod esential de fundamentele economice pe care se sprijina, de relatiile sociale in care se gaseste si de modul de alcatuire si functionare a statului din care face parte.
Astfel, intr-o economie de piata, administratia publica este chemata sa vegheze la asigurarea derularii normale si legale a relatiilor specifice initiativei private si liberei concurente, intervenind in situatia incalcarii regulilor ce guverneaza relatiile economice, in vederea restabilirii lor.

De asemenea, administratia are responsabilitatea gestionarii bunurilor din domeniul public si privat, de interes national sau local, fie direct, de catre autoritatile care o alcatuiesc, fie prin intermediul regiilor autonome si al societatilor comerciale pe care le are in subordine. Intr-un stat de drept, autoritatile administratiei publice asigura conditiile necesare exercitarii nestanjenite a drepturilor si libertatilor cetatenilor, contribuie la promovarea si apararea lor. De asemenea, administratia publica asigura prestarea de servicii publice in cele mai diverse domenii: invatamant, sanatate, cultura, edilitar-gospodaresc, ordine publica, etc.

Prin toate aspectele sumar enuntate mai sus, administratia publica intervine in mediul social, dupa cum acesta, la randul lui, intervine asupra administratiei publice. Interventia mediului social asupra administratiei publice poate fi neinstitutionalizata (de natura sociologica) , atunci cand se produce difuzarea in mediul administrativ a unor conceptii, obiceiuri si comportamente indeobste practicate, sau poate fi institutionalizata, atunci cand prin modul de organizare si functionare a autoritatilor administratiei publice sunt prevazute proceduri pentru adaptarea la nevoile diferitelor grupuri sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.