Adoptarea si revizuirea Constitutiei

Trimis la data: 2010-01-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Claudia_C
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In general, o constitutie noua este adoptata:
a) odata cu formarea unui stat nou.
b) in situatia cand in viata unui stat au loc schimbari politice structurale, funAZda-mentale.
c) o constitutie noua mai poate fi adoptata cand in viata statului are loc o schimbare importanta cu caracter politic sau social-economic care nu afecteaza insa esenta statului sau regimul politic.

Cursuri similare:

Ass2. Caracterul si legitimitatea constitutionala a loviturilor de stat si a revolutiilor sociale
- Deseori, schimbarile politice structurale din viata unui popor se produc ca urmare a unor lovituri de stat, puciuri, revolte populare sau chiar a unor revolutii soAZAZciale.
- In situatiile cand au loc lovituri de stat, puciuri, nu este neaparat nevoie sa se adopte o noua constitutie. Sunt insa si situatii cand o lovitura de stat este urmata de adoptarea unei constitutii noi sau, oricum, de schimbarea substantiala a cadrului constiAZtutional, intrucat a antrenat schimbarea regimului politic

- Sub aspect juridic, se poate discuta problema legitimitatii puciului si, resAZpecAZtiv, a unei noi constitutii adoptate ca urmare a acestuia. In principiu, orice lovitura de stat sau puci sunt neconstitutionale, pentru ca ambele evenimente politice sunt indreptate impotriva ordinii constitutionale existente, adica a "legalitatii constiAZtu-tionale"
- In dreptul constitutional este fundamentat principiul potrivit caruia poporul este in drept sa se revolte impotriva samavolniciei celor aflati la guvernarea staAZtului.

Se considera ca acest principiu a fost pentru prima data enuntat in DeclaAZratia drepturilor omului si ale cetateanului adoptata de Adunarea Nationala (Consti-tuanta) a Frantei la 26 august 1789 si inclusa ca Preambul in Constitutia din 1791. Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului adoptata in 1793 depaseste spiritul revolutionar al Declaratiei din 1789, intrucat nu se limiteaza la recunoasAZterea "dreptului la rezistenta impotriva opresiunii", enuntat in art. 33, ci consfinAZteste "dreptul la insurectie" al poporului (art. 35).

- In istoria constitutionala se considera ca fundamentarea moral-politica a revoltei populare impotriva opresiunii dateaza inca din perioada preconstituAZtionaAZla (prerevolutionara) a coloniilor americane. Astfel art. 6 din Declaratia drepturilor adoptata in Maryland, la 5 octombrie 1767, prevede ca "doctrina non-rezistentei la puterea arbitrara si la opresiune este absurda, servila si distructiva a binelui si fericirii Umanitatii".

- Revolta are, in substanta ei, o incarcatura emotionala, o motivatie incomplet sedi-menAZtata sub aspectul viitoarei ordini publice, sociale, economice sau juridice. De aceea, apreciem ca legitimitatii popuAZlare (morale) a revoltelor poporului trebuie sa-i urmeze in mod necesar o recunoastere juridica bazata pe un text constituAZtional sau pe manifestarea intr-o forma organizata democratic (constitutional) a sprijinului popular.

- Aparent, rezolvarea acestei situatii pare simpla: daca lovitura de stat sau puciul intrunesc adeziunea sincera, liber exprimata, aspiratiile marii majoritati a populatiei (de exemplu, inlaturarea unui regim tiranic), ele sunt legitimate din punct de vedere politic, din punct de vedere juridic fiind legitimate de noua constitutie sau de un act conAZstitutional.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.